SpaceX

Osobnosti SpaceX #6: Kate Tice a její parťačky

Kate Tice (Zdroj: SpaceX)

V dnešním vydání profilů osobností se opět podíváme na komentátory startů SpaceX. A těmi nejsou jen muži. Když jsme se před nedávnem pod jedním článkem ptali, s kým ze SpaceX byste se chtěli seznámit příště, jeden z komentujících zmiňoval onu blondýnku, jejíž jméno je Kate Tice a už několik let pracuje ve SpaceX. Ale aby dnešní článek byl pestřejší, nezaměříme se v něm jen na ni, ale i na další její kolegyně.

Kate Tice je jednou z žen, se kterými se můžete setkávat při startech raket Falcon 9. I přes svůj poměrně mladý věk má za sebou již bohaté profesní zkušenosti. Mezi léty 2006 a 2012 studovala na Penn State University obor průmyslové inženýrství. Už během studia pracovala v roce 2008 jako konzultant ve firmě Kimberley-Clark, v roce 2009 u společnosti Pratt & Whittney jako projektový inženýr a v roce 2011 u Anheuser-Busch InBev jako inženýr logistiky a efektivity strojů.

Mezi léty 2012 až únorem 2015 v rámci International Graduate Program pracovala v několika firmách na inženýrských a manažerských pozicích. V březnu 2015 se pak konečně přesunula do Kalifornie, kde začala pracovat ve společnosti SpaceX. Postupně se přes pozici certikační inženýr výroby (Production Certification Engineer) vypracovala v červenci 2017 až na pozici programový inženýr spolehlivosti (Program Reliability Engineer). V živých přenosech jsme ji v roli spolukomentátora mohli vidět například při misích SES-10 či CRS-10. Ve svém volném čase se věnuje péči o zvířata.

Kate Tice ovšem není jediná absolventka své univerzity, která pracuje ve SpaceX, a tak bych se v další části článku rád zaměřil i na tyto kolegyně a na práci, kterou v Muskově firmě vykonávají. Celkem pět žen, které v rozmezí pěti let absolvovaly Penn State University, pracuje ve stejném oddělení ve SpaceX a říká se jim PSU Group. Některé se spolu seznámily už během studií a některé až při práci ve SpaceX.

Zleva: Alexandra DiNatale, Fawn Romanko, Kate Tice, Liz Jenkins a Lauren Knobloch (Zdroj: SpaceX)

Jako první nastoupila Laureen Knobloch, a to v roce 2014. Na jaře toho roku nastoupila potom i Ali DiNatale, ale ta pouze v rámci kooperativního vzdělávání. Ta se potom vrátila ještě zpátky na univerzitu, aby dokončila své studium. Dle jejích slov nepřestávala myslet na SpaceX a bylo velmi těžké po práci ve raketové firmě dělat pohovory ve společnostech, které vyrábějí pasty na zuby či cereálie.

Dalšími dvěma, které se objevily ve SpaceX, byly v roce 2015 Fawn Romanko a Kate Tice. Obě přesvědčila Laureen Knobloch, aby to zkusily ve SpaceX. A jako poslední v srpnu 2015 nastoupila Liz Jenkins.

Všech pět se v pozdějších rozhovorech shodlo, že je jejich mateřská univerzita velmi dobře připravila na jejich budoucí práci. Studenti jsou totiž během studia podporování a vyzýváni, aby se snažili získat pracovní zkušenosti ať už formou stáží (časově omezeného pracovního kontraktu), kooperativního vzdělávání či výzkumu v rámci své katedry. Když si vzpomenete, jakými rozmanitými firmami prošla Kate Tice během svého studia, myslím, že je možno tomuto názoru rozhodně dát za pravdu. Té ostatně můžeme dát v této oblasti ještě poslední slovo, když říká, že je to skvělá cesta, jak doplnit své vzdělání a zároveň se odlišit od ostatních uchazečů o práci.

Kate Tice s Buzzem Aldrinem (Foto: Kate Tice)

PSU Group ve SpaceX pracuje na oddělení průmyslového inženýrství. Žádný jejich pracovní den není stejný. S mnoha termíny, které je nutno splnit, a pevně daným rozpočtem je jejich oddělení neustále zaměstnáno snahou o snížení nákladů na výrobu a jejím zrychlením. Stejně jako řada jiných technologických firem je SpaceX plná mladých profesionálů. U stolu zde sedí řada mladých inženýrů, ale člověk se nesmí dát zmýlit jejich mládím, jsou to jedny z nejbystřejších mozků Ameriky.

Práce ve známých firmách s sebou často přínásí napětí ve vztazích mezi zaměstnanci, ale toto není případ SpaceX. Alexandra DiNatale k tomu dodává: „Každý se ke mně choval skvěle už v době, kdy jsem tu byla jen na praxi, a stejně se ke mně chovají i teď, když jsem stálým zaměstnancem firmy.“ Ženy v inženýrských oborech také nebývají překvapeny tím, že většina zaměstnanců SpaceX jsou muži. Ono je to ostatně něco, na co si už zvykly během svého studia a tento trend pokračuje i po nástupu do praxe.

Kate Tice jak ji můžete znát během živých přenosů SpaceX

Všech pět žen také souhlasí, že firemní kultura SpaceX jim opravdu nedává pocit, že by byly nějakou menšinou. Na poradách je cítit, že jsou jejich názory a návrhy brány vážně managementem firmy. „Opravdu necítíme, že bychom si musely něco dokazovat, protože jsme ženy,“ říká Liz Jenkins a dodává: „SpaceX najímá jen ty nejlepší z nejlepších. Jsme tu, protože jsme splnily požadavky, které po nás byly při přijetí požadovány.“ Všechny dle svých slov také přemýšlí velmi podobně, což je dáno stejným vzděláním, a to jim velmi usnadňuje práci.

Předchozí díly seriálu Osobnosti SpaceX:

Zobrazit komentáře

  • Mimochodem, otazka zustava stejna, kdo by vas zajimal priste :-)?

    • Co třeba David Pavlík. Už tam sice nepracuje, ale to snad neva.

      • Nemyslím si, že by to vadilo. Mám připravených pár profilů a mezi nimi jsou i dva, kteří už tam nepracují.
        Mělo by to několik nevýhod, vím jen o jednom člověku z redakce, který se s ním zná osobně.
        Za druhé, musel by to být asi i autorizovaný životopis. protože si nedokážu představit, že bych něco vytahal z rozhovorů s ním, či z toho Dušano/Petrova videorozhovoru s ním, co je na youtube a pak bez ověření bychom to tu publikovali a naprosto chápu, že by se k tomu mohl i vyjádřit. U těch ostatních lidí to ani nehrozí. :-D.
        A za třetí, co si tak pamatuju ze všech přímých přenosů, tak pan David Pavlík se celkem nevyjadřuje k detailům své práce ve SpaceX a to je právě asi to, co by tady zdejší komunitu nejvíc zajímalo.
        A za čtvrté, ne každý člověk nechá rád jiné lidi nakouknout do svého soukromí.

      • Nu, dam ti nekolik odpovedi a vyber si tu, ktera ti bude vyhovovat. Jsme v serialu Osobnosti SpaceX. Zkuste presvedcit Petra, jestli to nechce rozsirit a Michala Lence, at se pripoji s osobnostmi z firmy Tesla.

        • Presviedcat nechcem/nepotrebujem🙂 Je to len otazka a ta uz padla 🙂. V Tesle su mena ktore urcite stoja za povsimnutie. Stejne zalezi ci su k tomu vobec volne kapacity a ci sa Petr M. chce uberat tymto smerom. Moj nazor je ten, ze vsetky clanky na elonx.cz stoja za precitanie a myslim ze by to tak bolo i nadalej.

          • Rozhodně to je dobrý nápad, ale o Tesle tu píšeme v podstatě jen já a Michal Lenc, přičemž oba obvykle dáváme přednost aktuálnějším nebo důležitějším tématům, jelikož času je málo. Ale výhledově se tomu určitě nebráním a věřím, že časem se dostane i na osobnosti Tesly nebo Boring Company. :)

  • Super článok. Vďaka. PS: checkni texty "nejsou to jen muži" a "kterou vykonávají", opakujú sa ti tam slová ;)

  • Tak už chápu proč Elon nemá normální kancelář 😂. Díky za článek.

Sdílet

Aktuální články

Internet od Starlinku začíná pronikat také na železnice, nasazení zvažují dokonce i České dráhy

Dnešní přehled novinek o síti Starlink věnujeme využití této satelitní služby na železnici. Patrně vás…

18. 5. 2024

Průběh klinické studie Neuralinku očima prvního uživatele implantátu N1, objevil se problém s elektrodovými vlákny

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek shrnující dosavadní průběh klinické studie z pohledu prvního uživatele…

16. 5. 2024

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024