Videa

Elonovinky #42: Tesla rozjíždí výrobu solárních tašek

Dům se solární střechou (Foto: Tesla)

Elonovinky jsou pravidelným videopořadem, na kterém spolupracují weby ElonX a Živě/VTM. Každý týden informuje o podnikateli Elonu Muskovi a jeho mnoha firmách – především o SpaceX a Tesle, ale také o The Boring Company, Neuralinku nebo Hyperloopu.

V dnešním dílu se podíváme na trochu jinou stránku společnosti Tesla, která je známá hlavně svými elektrickými vozy. Kromě nich totiž vyrábí taky baterie, solární panely a speciální solární tašky. A právě těm se budeme věnovat. Tyto tašky z tvrzeného skla jsou velmi odolné, jsou k dispozici v různých stylech a zároveň dokáží generovat elektrickou energii, aniž by vám vzhled domu kazily klasické střešní panely. Solární střecha je tedy velmi pěkná na pohled, ale má i svoje nevýhody, například vyšší cenu.

Elonovinky #42: Tesla rozjíždí výrobu solárních tašek:

Předchozí epizody Elonovinek:

Zobrazit komentáře

  • Zajímalo by mě co si mám představit pod pojmem doživotní záruka. Snížení účtu navždy je rovněž klasická PR metoda. Jde o to, že doživotní záruka může být v praxi 15 - 30 let navíc s tím, že každý rok se snižuje účinnost, takže ke konci bude klidně třeba jenom 50% oproti té, která byla na začátku.

      • Problém je ten, že nikde není uvedeno jaká ta záruka má pravidla a na webu je pouze zvláštní věta ve smyslu, že se záruka vztahuje na to, že je taška schopna generovat energii. To by v praxi znamenalo jen to, že nespadne do režimu hot spot, kdy naopak energii spotřebovává. Bohužel to ale neříká nic o tom, jestli za dvacet let spadne účinnost na 50% nebo ještě méně. Chci tím vším jen říct, že zatím se nejedná o ekonomicky zajímavou nabídku, ale je to spíše pro lidi, kteří se chtějí tvářit na venek ekologicky a přitom si nehyzdit dům klasickými panely, které jsou mnohem levnější a budou mít odhadem 2x vyšší účinnost. Odhadem proto, protože na webu SC nenajdete jeden jediný technický parametr a nebo se prostě špatně dívám a nemohu jej najít.

        • Ano, po 20 letech může účinnost klesnout na 50 %, ale taky může klesnout jen na 80 %. Než budou k dispozici konkrétní data, nejde říct, jaká je návratnost investice a případná (ne)výhodnost oproti běžné nové střeše a klasickým solárním panelům. Nicméně nevím, proč by panely měly mít 2x vyšší účinnost. Články pro panely i tašky se vyrábějí ve stejné továrně, takže nejspíš půjde o stejnou technologii a tudíž by měly mít stejnou účinnost.

          • Aktuálně se provedla studie v UK a tam zjistili pokles o 25% a to si myslím, že budou panely v průměru staré tak 5 - 10 let a to ještě tam je docela chladno což dělá panelům dobře. Naopak integrace do střechy jejich teplotu zvyšuje.

            http://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/studie-britske-solarni-elektrarny-vyrabi-kvuli-degradaci-az-ctvrtinu-mene-elektriny/

            Pokud jde o 2x menší účinnost je to dáno tím, že tam bude spousta nevyužitého místa a ještě k tomu navíc spousta spojů.

          • "Pokles v některých případech až o 25 %" je něco jiného než průměrný pokles o 25 %. Bylo by potřeba vidět konkrétní statistiky zkoumající ty poklesy účinnosti, jinak to je nicneříkající. Další věc je, že je milion druhů panelů a každý má jinou kvalitu a životnost, takže to asi nejde moc generalizovat. A Tesla má teď relativně nově nějaké vlastní panely, kde účinnost a životnost můžou být jinde (samozřejmě můžou být i podprůměrné).

            Zkrátka, stejně tak jako já nemám data, na jejichž základě bych mohl s jistotou říct, že solární střechy budou naprosto dokonalým řešením (ani to netvrdím), tak ty nemůžeš říct, že to bude totální fail, protože 10 let staré panely mají takové a takové ztráty účinnosti. Ale samozřejmě je v pořádku upozornit na tyhle potenciální rizika, jen bych byl opatrný s vyvozováním nějakých závěrů. Na to je moc brzo a nemáme dostatek informací o technologiích Tesly.

          • Já jsem tím chtěl spíš upozornit na něco, co si většina lidí vůbec neuvědomuje. Navíc mám velkou obavu, že reálně si to stejně nikdo nezměří a hlavně většina lidí si ani pořádně nepřečte záruční podmínky.

          • Třeba v IT je rozumnější pořizovat více jednoúčelových krabic než jednu "all in one". Líp se to spravuje a je menší riziko. I líp se obměňuje po částech.

Sdílet

Aktuální články

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024

Střípky o Neuralinku z platformy X (6. díl)

V dalším dílu nepravidelného cyklu shrnujeme krátké zprávy související s Neuralinkem. Elon Musk v rozhovoru…

4. 5. 2024

AKTUALIZOVÁNO: Kde všude si můžete na vlastní oči prohlédnout rakety a lodě SpaceX?

Raketová technika je něco, co nás opravdu fascinuje. Dnes se proto podívame na místa, kde…

1. 5. 2024