Aktuality

Rychlozprávy #32: Kurz Hyperloopu, Starlink, úspěchy Tesly, model Falconu 9, a další novinky

Vítejte v rubrice Rychlozprávy, kde najdete krátké zprávičky o SpaceX a dalších Muskových firmách. Také zde objevíte různé zajímavosti, které sice zde na webu nebo na facebookové stránce ElonX možná už někde jsou, ale pokud sem nechodíte dennodenně nebo ElonX nesledujete na Facebooku, mohly vám snadno uniknout.

Dnes se mimo jiné dozvíte o online kurzu o Hyperloopu, prohlédnete si Crew Dragon, zjistíte novinky o konstelaci Starlink, budete si moci objednat model Falconu 9 a k tomu se dozvíte řadu aktualit o Tesle.

Kurz Hyperloopu

Soutěžní vozítko týmu TU Delft (Foto: TU Delft)

Chcete se stát experty na Hyperloop? Teď máte jedinečnou možnost! Nizozemská technická univerzita Delft nově nabízí online kurz zdarma, ve kterém se dozvíte o tom, jak Hyperloop funguje a jaký má tato technologie potenciál do budoucna. Kurzem vás budou provázet členové studentstkého týmu, který slavil úspěchy na oficiální soutěži o nejlepší vozítka pro Hyperloop pořádané SpaceX. Co všechno se naučíte?

  • Pochopíte, proč je Hyperloop potřeba
  • Osvojíte si základní technické koncepty Hyperloopu
  • Dozvíte se o klíčových překážkách, kterým bude Hyperloop v budoucnu čelit
  • Vytvoříte si vlastní nápady pro Hyperloop
  • Pokud se zúčastníte doplňkových aktivit, získáte hlubší technické znalosti o Hyperloopu

Kurz je zdarma, začíná 13. listopadu 2018 a bude probíhat v angličtině. Registrovat se můžete zde.

Mobilní aplikace Tesla

Možná nevíte, že vozy Tesla lze ovládat na dálku prostřednictvím mobilní aplikace. To se hodilo jednomu majiteli Modelu X, když mu z Amazonu přivezli balíček a on zrovna nebyl doma. Stačilo na dálku otevřít kufr. Mobilní aplikace má i spoustu dalších výhod. Můžete si přes ni na dálku v zimě předehřát auto, sledovat průběh nabíjení, můžete sledovat pozici auta, když ho třeba někomu půjčíte, a také se přes ni ovládá například funkce Summon pro automatické parkování.

Tesla pomáhá během hurikánu

Než hurikán Florence dorazil k pobřeží Spojených států, v některých regionech byla nařízena evakuace obyvatel. Tesla proto stejně jako loni vyšla vstříc majitelům jejích vozů, kteří se potřebovali bezpečně dostat z postižených oblastí. U aut se softwarově sníženou kapacitou baterie Tesla tato omezení na dálku dočasně odstranila, čímž jim zvýšila dojezd, a zároveň v rizikových oblastech umožňuje nabíjení vozů v síti Superchargerů zdarma i těm řidičům, kteří za Superchargery normálně musí platit.

9 miliard mil Tesly

Vozy Tesla už dohromady najezdily 9 miliard mil. Tato hodnota roste stále rychleji především díky zvyšujícím se prodejům Modelu 3. Historický vývoj hodnoty najetých mil vozů Tesla:

  • Červen 2015 – 1 miliarda
  • Říjen 2016 – 3 miliardy
  • Březen 2017 – 4 miliardy
  • Červenec 2017 – 5 miliard
  • Září 2018 – 9 miliard

To znamená, že zvýšení z 1 miliardy na 5 miliard trvalo 26 měsíců, ale k najetí dalších 4 miliard už stačilo jen 14 měsíců.

Crew Dragon zblízka

Everyday Astronaut v novém videu nabízí detailní pohled na makety a simulátory lodi Crew Dragon, o kterých jste se mohli dočíst v nedávném článku. Prvního letu Crew Dragonu bychom se mohli dočkat už v listopadu!

Karosárny Tesla

V nedávných Elonovinkách jsme upozorňovali na současné problémy servisů Tesly, které nestíhají nápor nových zákazníků. Jednou z metod, kterou chce Tesla tyto potíže řešit, je zavedení vlastních karosáren, které doplní současnou síť certifikovaných karosáren třetích stran. Nyní se objevila informace, že Tesla už provozuje vlastní karosárny na 9 místech v USA. Jedná se o zkušební projekt, který zatím zajišťuje jen menší opravy, ale pokud se karosárny Tesly osvědčí, v budoucnu budou otevřeny další a také budou schopny provádět složitější opravy. Cílem je dosáhnout extrémně rychlého vyřešení oprav třeba i během jednoho dne.

Archivní foto z McGregoru

Nedávno se na Facebooku objevila zajímavá starší fotka z McGregoru, kde SpaceX testuje své motory a rakety. Vidíte na ní šachtu pro odvod spalin během testování kompletních prvních stupňů raket Falcon. Pro lepší představu se můžete podívat také na video z jednoho takového testu.

Šachta pro odvod spalin při testování prvních stupňů raket Falcon v McGregoru (Foto: Bryce Allan)

BMW vs. Tesla

Podle předběžných odhadů Tesla v srpnu prodala v USA více kusů Modelu 3 než BMW prodalo všech svých osobních vozů (vyjma velkých SUV). Avšak i když započítáme všechny typy BMW a také zbylé dva modely Tesly, obě automobilky v srpnu prodaly zhruba stejný počet vozů. Jenže Tesla zvyšuje výrobu a prodeje, co to jen jde (Musk odhaduje, že Tesla prodá ve 3. čtvrtletí dvakrát více vozů než ve 2. čtvrtletí), zatímco prodeje BMW jsou relativně konstantní. Tesla tedy v příštích měsících BMW nejspíš hravě předežene. Tento trend byl evidentní už na konci 2. čtvrtletí 2018:

Tržní podíl Modelu 3 v americkém segmentu středně velkých prémiových sedanů ve 2. čtvrtletí 2018 (Zdroj: Tesla)

Je evidentní, že Tesla už není jen okrajová automobilka pro omezenou část trhu, ale velmi rychle proniká do mainstreamu. Zajímavé je, že na Model 3 nepřecházejí jen zákazníci luxusnějších značek jako Mercedes-Benz, Audi nebo právě BMW, ale kupují je i lidé, kteří původně jezdili v levnějších vozech typu Toyota Prius, Honda Civic nebo Nissan Leaf. To je pro Teslu velmi pozitivní zpráva, neboť se ukazuje, že Model 3 si i přes svou vyšší cenu dokáže ukousnout z o dost většího koláče trhu, než se původně myslelo.

Starlink

Testovací satelity Tintin A a Tintin B internetové konstelace Starlink (Zdroj: SpaceX)

Web Teslarati v posledních několika týdnech informoval o dvou zajímavých věcech týkajících se chystané internetové konstelace Starlink společnosti SpaceX. Ukázalo se, že firma spolupracuje s americkým letectvem na zkouškách komunikace mezi dvěma testovacími satelity Starlinku na oběžné dráze a anténami umístěnými na rychle se pohybujících letadlech. Takováto spolupráce není nikterak překvapivá, neboť je jasné, že globální síť satelitů by našla využití i pro vojenské účely.

Druhou věcí je, že SpaceX v souvislosti se Starlinkem zažádalo o udělení patentu na svůj návrh antény využívající technologie fázového pole. Zajímavostí je, že by se jednalo o teprve třetí patent SpaceX. Elon Musk se netají tím, že SpaceX záměrně nepatentuje své technologie, jelikož by to akorát usnadnilo proniknutí těchto technologií například do Číny, kde patentové právo příliš nerespektují. Firma tedy v minulosti žádala o udělení patentu jen u dvou dalších technologií – jednou je vstřikovač motoru Merlin a druhou metoda výroby hliníkové voštiny využívající laseru.

Model Falconu 9

Kluci z Vytisknu.com jsou fanoušci ElonX a jako dárek mi poslali parádní model Falconu 9, kterým se musím pochlubit. Má měřítko 1:75, takže na výšku měří celý metr! Je vybaven sklápěcími nohami, roštovými kormidly a v odnímatelném horním stupni (s vlastním Merlinem) je dokonce modýlek družice TESS. Kdybyste si taky chtěli vyzdobit třeba pracovní stůl, model si můžete objednat pro sebe (nově byl výrazně zlevněn).

Foto: Petr Melechin
Foto: Josef Valkoun
Foto: Josef Valkoun
Foto: Tadeáš Hollan

Zobrazit komentáře

Sdílet

Aktuální články

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024

Střípky o Neuralinku z platformy X (6. díl)

V dalším dílu nepravidelného cyklu shrnujeme krátké zprávy související s Neuralinkem. Elon Musk v rozhovoru…

4. 5. 2024

AKTUALIZOVÁNO: Kde všude si můžete na vlastní oči prohlédnout rakety a lodě SpaceX?

Raketová technika je něco, co nás opravdu fascinuje. Dnes se proto podívame na místa, kde…

1. 5. 2024