Aktuality

Rychlozprávy #37: Nová předsedkyně Tesly, obchod s cihlami, úpravy LC-39A, certifikace Falconu 9, a další

Vítejte v rubrice Rychlozprávy, kde najdete krátké zprávičky, které si nezaslouží samostatný článek, ale přesto stojí za pozornost. Také zde objevíte různé zajímavosti, které sice zde na webu nebo na facebookové stránce ElonX možná už někde jsou, ale pokud sem nechodíte dennodenně nebo ElonX nesledujete na Facebooku, mohly vám snadno uniknout.

Dnes se seznámíte s novou předsedkyní správní rady Tesly, uvidíte finální kroky stavby tunelu Boring Company a plány na prodejnu cihel, zajezdíte si s Modelem 3 po závodním okruhu, zjistíte, kde se nachází Starman, a dozvíte se, jaké úpravy SpaceX provádí na rampě LC-39A.

Nová předsedkyně správní rady Tesly

Nová předsedkyně správní rady Tesly Robyn Denholm (Foto: Tesla)

Elon Musk musel v rámci dohody s komisí SEC odstoupit z čela správní rady Tesly, a tak jej 8. listopadu na této pozici nahradila Robyn Denholm. Ta je členem správní rady Tesly od roku 2014 a v současnosti také zastává vysokou funkci v telekomunikační společnosti Telstra. Telstru však za 6 měsíců opustí a bude se naplno věnovat jen Tesle. Denholm v minulosti pracovala například pro Juniper Networks ve funkci finanční a provozní ředitelky nebo pro australskou pobočku Toyoty. Musk na Twitteru napsal, že má k Robyn velký respekt a těší se na vzájemnou spolupráci.

Certifikace NASA pro Falcon 9

Falcon 9 byl nově certifikován agenturou NASA, takže nyní může vynášet i její nejdůležitější a nejdražší náklady spadající do “kategorie 3” (příkladem takových nákladů jsou například vozítko Mars 2020 nebo James Webb Space Telescope). Falcon 9 byl dosud certifikován jen pro středně drahé mise, mezi které patří například dubnová mise TESS. SpaceX v minulosti pro NASA vyneslo také družici Jason-3. Více informací o této certifikaci najdete v článku na Kosmonautix​.

Sojuz zpět ve službě

V polovině říjně došlo k nehodě ruské rakety Sojuz, což vedlo k obavám, že by to mohlo způsobit odklad misí Crew Dragonu nebo že by Mezinárodní vesmírná stanice dokonce mohla být na nějakou dobu prázdná. Vyšetřování však nakonec bylo velmi rychlé a zjistilo, že nehodu způsobil vadný senzor. Od té doby proběhly dva další starty Sojuzu, které se obešly bez problémů, a tak nic nebrání prosincové misi s lidskou posádkou. Pro Crew Dragon se tedy nakonec nic nezmění, protože ten poletí nejdříve na začátku ledna 2019.

Zkušební tunel v Hawthorne

Muskova společnost Boring Company před pár dny prorazila svůj tunel v Hawthorne do cílové stanice. Tento zkušební tunel bude slavnostně otevřen 10. prosince a Elon Musk se podělil o dvě nová videa zachycující razicí stroj Godot a stanici O’Leary Station pojmenovanou po Patricku O’Learym, zaměstnanci SpaceX a Boring Company, který nedávno zemřel.

Obchod s cihlami

Boring Company plánuje vyrábět stavební cihly z odpadní rubaniny, která vzniká při ražbě tunelů. To není nic nového, Musk o tom v minulosti mluvil už několikrát a firma zveřejnila i video stroje, který cihly vyrábí. Novou informací je však to, že Boring Company vytvořila související společnost The Brick Store (“Obchod s cihlami”), která chystá svou první prodejnu. Ta se nachází v Hawthorne kousek od místa, kde končí zkušební tunel (O’Leary Station zmíněná výše). V oficiální žádosti o přemalování fasády budovy je k nalezení jednoduchá vizualizace plánovaného vzhledu obchodu, který bude mít stejný černobílý styl jako logi Boring Company. Zatím není jasné, kdy bude obchod otevřen, ale tipl bych si, že se něco dozvíme 10. prosince, kdy bude nedaleký tunel otevřen.

Budova obchodu s cihlami před a po úpravě fasády (Zdroj: Hawthorne Planning Commission Staff Report)

Z aktuálních tweetů Elona Muska navíc vyplývá, že během slavnostního otevření tunelu bude k vidění také hlídková věž postavená ze zmíněných cihel Boring Company. Musk dodal, že věž si pak bude moci postavit kdokoli – firma vám prodá cihly a obrázek a můžete se dát do stavby. Z dřívějška víme, že jedna cihla má stát jen 10 amerických centů, tedy necelé 3 koruny.

Úpravy LC-39A

Rampa LC-39A je letos využívána spíš sporadicky a důvodem jsou prováděné úpravy kvůli demonstračním misím Crew Dragonu. V srpnu bylo nainstalováno futuristické nástupní rameno a aktuální fotky z rampy odhalily, že ve spodní části věže nejspíš už začaly práce na jejím obložení ochrannými panely (první foto). Zároveň jsou fontány kropicího systému nově černé, neboť jsou natřeny tepelnou ochranou (druhé foto).

Detail spodní části věže na rampě LC-39A před startem mise Es’hail-2 (Foto: SpaceX)

Černý kropicí systém na rampě LC-39A před startem mise Es’hail-2 (Foto: Teslarati)

Track Mode

Tesla vydala aktualizaci softwaru pro vozy Tesla Model 3 Performance, která přidává speciální režim Track Mode pro jízdu na závodním okruhu. Po jeho aktivaci pak má vůz například zlepšenou ovladatelnost a výkonnější chlazení baterie. Tesla u této příležitosti vydala pěkné video Modelu 3 prohánějícího se po okruhu:

Test Autopilotu

O nové funkci vozů Tesla “Navigate on Autopilot” jsme v minulosti už informovali. Jedná se o vylepšení Autopilotu, díky kterému si auto dokáže samo vybírat potřebný jízdní pruh nebo sjet z dálnice. Nyní jeden z řidičů udělal test této nové funkce na ucpané dálnici v L.A. Autopilot na základě cíle zadaného v navigaci a dění kolem auta navrhuje, do kterého pruhu přejet, a následně stačí dát blinkr a auto samo přejede. Za pár týdnů navíc půjde povolit, aby auto přejíždělo zcela automaticky. Vůz si samozřejmě zároveň neustále hlídá odstup od auta před vámi, kontroluje, že je bezpečné přejet do vedlejšího pruhu, a zpomalí či zastaví, když vám někdo vjede do cesty.

Co dělá Starman?

Muskova Tesla Roadster, kterou v únoru vynesl do vesmíru první Falcon Heavy, se 8. listopadu dostala do nejvzdálenějšího bodu své orbity kolem Slunce. Její heliocentrická orbita má afélium ve vzdálenosti 1,664 astronomických jednotek, tedy zhruba 250 milionů kilometrů, a sahá tedy zhruba do vzdálenosti orbity Marsu. Podrobnosti o výsledné dráze a osudu této vesmírné Tesly najdete ve starším článku.

Panák Starman v Tesle Roadster na oběžné dráze Země (Zdroj: SpaceX)

Poslední fotka Roadsteru a Starmana před ztrátou signálu (Zdroj: SpaceX)

Nejčtenější články na ElonX od posledního vydání Rychlozpráv:

Sdílet

Aktuální články

Neuralink musel řešit problém s vytaženými elektrodami mozkového implantátu prvního uživatele

Neuralink zaznamenal mechanický problém s implantátem svého prvního uživatele, Nolanda Arbaugha. Blíže neurčený počet implantovaných…

20. 5. 2024

Internet od Starlinku začíná pronikat také na železnice, nasazení zvažují dokonce i České dráhy

Dnešní přehled novinek o síti Starlink věnujeme využití této satelitní služby na železnici. Patrně vás…

18. 5. 2024

Průběh klinické studie Neuralinku očima prvního uživatele implantátu N1, objevil se problém s elektrodovými vlákny

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek shrnující dosavadní průběh klinické studie z pohledu prvního uživatele…

16. 5. 2024

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024