Aktuality

Střípky o Neuralinku z platformy X (6. díl)

Vítejte u dalšího dílu tohoto nepravidelného cyklu, ve kterém shrnujeme a komentujeme krátké zprávy související s Neuralinkem. Většina pochází z platformy X, což jen potvrzuje, že na X se děje vše důležité.

O čem bude řeč v dnešním dílu?

  • DJ Seo naznačil, proč má Neuralink napilno.
  • Fouzan Alam prozradil něco o tom, jak sám přispěl k první implantaci rozhraní člověku a zda pracovníci Neuralinku mohou podávat bližší informace o studii PRIME.
  • Elon Musk v rozhovoru s Peterem Diamandisem mluvil o pokročilém neurálním rozhraní.
  • Na platformě X se objevila nová kategorie „affiliates“ čili přidružené účty. Na profilu Neuralinku tak můžeme zobrazit některé ze zaměstnanců firmy.
  • Tim Urban z „Wait But Why“ komentuje postup Neuralinku.
  • Proč informace o klinické studii Neuralinku chybí na stránce ClinicalTrials.gov?
  • Synchron se připravuje na rozsáhlejší studii na lidech.

Pojďme na to.

DJ Seo o tom, proč má Neuralink napilno

Elon v Neuralinku „tlačí na pilu“, protože věří, že musí posílit lidskou inteligenci o tu umělou, aby lidský druh nezůstal na druhé koleji. DJ Seo však nabízí další důvod, proč Neuralink chce jít kupředu co nejrychleji. Čím dříve firma vyvine pokročilejší verze rozhraní a čím dříve budou na trhu, tím více lidí se podaří vyléčit z různých nemocí.

DJ Seo: Budeme-li spěchat, zachráníme mnoho nemocných

Fouzan Alam o tom, jak přispěl k úspěšné první implantaci člověku a zda pracovníci Neuralinku můžou zveřejňovat detaily své práce

Fouzan Alam v současné době v Neuralinku pracuje na klinických datech a inženýringu implantací. Na X prozradil, co bylo podle něj ve firmě jeho nejzajímavějším příspěvkem.

Fouzan Alam: Jednou z nejzajímavějších věcí, na kterých jsem v Neuralinku pracoval, bylo chirurgické zobrazování a cílení potřebné k umístění implantátu na správné místo. Je opravdu úžasné vidět, jak moje práce změnila Nolandovi život.

Fouzan se vyjádřil také k tomu, zda zaměstnanci můžou poskytovat informace o klinických testech.

Nalbandian: Úžasný pokrok! Je šance na to, abyste sdíleli více informací o dalších pacientech a testech? Nebo je nějaké datum, kdy o tom budete mluvit veřejně? Jedná se skutečně o jednu z nejvíce průkopnických společností v historii.

Fouzan Alam: Nemůžeme nic moc prozradit, ale stačí sledovat Neuralink na X a budete mít aktuální informace 🙂

Z naší strany dodáme, že můžete sledovat také ElonX.cz anebo skupinu Neuralink CZ/SK na Facebooku.

Elon krátce o pokročilém neurálním rozhraní

Elon Musk byl nedávno hostem Petera Diamandise na konferenci Abundance Summit. Připojen byl ze svého letadla pomocí telefonu, tedy pravděpodobně díky Starlinku. Řeč byla o konceptu „neural lace“ z knížek série Nadace Iaina Bankse. Jde o teoretické celostní neurální rozhraní, které je například schopné zaznamenávat všechny vzpomínky a stav mozku svého nositele, po jehož eventuální smrti je pak možné tato data použít ke „znovuzrození“ daného jedince v jiném těle.

Neuralink má samozřejmě k něčemu takovému hodně daleko, ale celostní interfejs je podle Muska určitě možné vyvinout. Bude k tomu podle něj potřeba zařízení se stovkami tisíc nebo spíše miliony elektrod.

Diamandis k tomu poznamenal, že už jsme všichni měli možnost sledovat Muskovu cestu od první Tesly Roadster k Modelům 3 a Y nebo od Falconu 1 ke Starship, čili podle něj je vývoj pokročilého neurálního rozhraní jen otázkou času.

Video s Elonem z Abundance Summitu:

Speciální označení zaměstnanců Neuralinku na X

Elon se s X pomalu snaží konkurovat také LinkedIn čili portálu, na kterém pracovníci hledají práci a firmy a organizace hledají pracovníky. Jedním z kroků, jak toho dosáhnout, je nová kategorie „affiliates“, tedy česky snad přidružení uživatelé.

Uživatelé X tak mají možnost na svém profilu přidat informaci o tom, kde pracují. K Neuralinku se momentálně hlásí 5 uživatelů:

WaitButWhy

Tim Urban z webu WaitButWhy se připomněl se svým článkem o Neuralinku z roku 2017. Ten skutečně vyčerpávajícím způsobem představuje, o co Neuralinku jde v dlouhodobém horizontu, a vznikl tak, že Elon Musk tehdy sám Tima požádal o jeho napsání. Tim se během psaní setkal s Muskem a všemi zakládajícími členy Neuralinku.

Nutno upřesnit, že Neuralink byl založen v roce 2016, ale Tim se se zaměstnanci setkával až v roce 2017.

Tim Urban: Když byl v roce 2017 založen Neuralink, strávil jsem hodně času s osmi zakládajícími členy, abych mohl vysvětlit, o co této nové společnosti jde. V té době se implantace prvnímu uživateli zdála být strašně daleko. Je to neuvěřitelný pokrok za sedm let.

Elon Musk: Přesně tak, tys u toho byl od začátku.

Proč chybí informace o klinických testech Neuralinku na stránce ClinicalTrials.gov?

ClinicalTrials.gov je stránka, na které firmy a jiné organizace umisťují informace o plánovaných nebo probíhajících klinických studiích. Provozuje ji Národní lékařská knihovna Spojených států (NLM) při Národním institutu zdraví (NIH). Polem působnosti ClinicalTrials.gov není pouze USA. Je zde registrováno více než 440 000 studií ze všech zemí světa. Můžeme zde najít informace například o testech konkurenta Neuralinku, Synchronu (zde, zde) nebo o studiích používajících Utah Array (zde, zde). Nenajdeme však žádné informace o studii PRIME Neuralinku. Proč tomu tak je?

Je známo, že Elon Musk si na patenty nepotrpí a nerad vidí, když jeho zaměstnanci místo vývoje produktu „ztrácejí čas“ psaním vědeckých publikací. Neuralink i přesto několik patentů má a vydal minimálně jednu odbornou publikaci (více o tom zde). Nad tím, proč Neuralink nezveřejňuje příliš vědeckých informací o svém výzkumu a spíše publikuje na sociálních sítích, zejména X, se zamýšleli také redaktoři agentury Reuters a magazínu Forbes.

Podle specialistů z oboru klinických testů, se kterými věc konzultoval Reuters, Neuralink vůbec nemusí zveřejňovat detaily o své klinické studii. Je to proto, že studie byla schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv jako „první u člověka“ nebo „první zkouška proveditelnosti“. Na rozdíl od standardních klinických studií umožňují takové studie společnostem vyvinout koncept produktu, ale nejsou navrženy tak, aby prokázaly bezpečnost nebo účinnost. Počáteční studie proveditelnosti, jako je PRIME Neuralinku, jsou tedy osvobozeny od požadavku zveřejňovat podrobnosti v databázi ClinicalTrials.gov.

Marcello Ienca (vlevo) a Rafael Yuste.

Magazín Forbes se na věc podíval z jiné strany a poprosil o komentář dva přední odborníky na neuroprávo a neuroetiku – Marcella Iencu, etika z Technické univerzity v Mnichově, a Rafaela Yusteho z Kolumbijské univerzity v USA, který je předsedou nadace The NeuroRights Foundation. Ienca se vyjádřil následovně:

„To, co mě na Neuralinku skutečně mate, není technologie samotná, ale způsob sdělování vědeckých novinek prostřednictvím příležitostných aktualizací na sociálních médiích spíše než prostřednictvím tradičních recenzovaných vědeckých publikací.“ Ienca si je vědom toho, že Neuralink nemusí svou klinickou studii registrovat, ale i tak to podle něj „porušuje základní etické principy biomedicínského výzkumu.“

Rafael Yuste k tomu dodává, že zatímco lékařské využití neurotechnologie je vcelku dobře pokryto stávající legislativou, komerční neurotechnologie je zcela neregulovaná. Tento rostoucí sektor, který zahrnuje i neinvazivní zařízení, jako jsou externí senzory, vyvolává řadu sociálních, právních a etických otázek týkajících se soukromí, přístupu k informacím a svobody myšlení. Vyžaduje to podle něj nový rámec, tedy takzvané „neuroprávo“.

Více o etických a jiných problémech technologie Neuralinku můžete najít v našem seriálu „Neuralink: Nejkontroverznější technologie v dějinách.“

Konkurent Neuralinku Synchron se připravuje na velkou klinickou studii

Podle agentury Reuters se konkurent Neuralinku Synchron připravuje na velkou klinickou studii, což je další krok k získání povolení od FDA k uvedení neurálního rozhraní Stentrode na trh. Z toho důvodu Synchron, podobně jako Neuralink, otevírá registr pacientů a chystá se implantovat rozhraní několika desítkám zájemců. Podle Thomase Oxleyho, CEO Synchronu, se firmě ozvalo 120 různých testovacích center ochotných se na studii podílet.

Synchron doposud provedl jednu klinickou studii v Austrálii, ve které implantoval své rozhraní 4 lidem a poté druhou v roce 2021 v USA. V té rozhraní dostalo 6 lidí. Firma však ještě čeká na povolení širší studie od FDA. Mezi klinickými centry, ve kterých bude studie probíhat, mají být nemocnice Mount Sinai v New Yorku, Univerzita v Buffalu a Pittsburská univerzita. Mezi investory Synchronu jsou také Bill Gates a Jeff Bezos.

Vizualizace mřížky (stentu) Synchronu zavedené do motorické oblasti mozku krevním řečištěm.

Zařízení Synchronu je pravděpodobné méně invazivní, protože není nutné vrtání v lebce a odstraňování mozkových plen. Elektrody jsou do mozku zaváděny krevním řečištěm pomocí takzvaného stentu, neboli trubicové elektrodové mřížky, chcete-li síťky. Zajímavostí je, že Synchron chce u příležitosti širší studie rozšířit spektrum eventuálních kandidátů o pacienty po mozkové mrtvici, protože počet kvadruplegiků v USA je podle nich příliš malý na to, aby se vývoj jejich rozhraní vyplatil.

V roce 2020 Synchron zveřejnil informace o tom, že účastníci jejich australské studie jsou schopni pomocí rozhraní Stentrode psát na počítači rychlostí 16 znaků za minutu. To je sice lepší než neinvazivní rozhraní, pomocí nichž je možné psát kolem 8 znaků za minutu, velký skok kupředu to ale není. O tom, kolik znaků jsou schopní za minutu napsat pacienti pozdější americké studie Synchronu, informace chybí.

Náskok Synchronu před Neuralinkem ohledně testů na lidech je značný, funkčnost interfejsu se však nezdá být nějak oslnivá. Je to pravděpodobně dáno tím, že rozhraní Stentrode má pouze 16 elektrod a ty nejsou implantovány do bezprostřední blízkosti neuronů, ale do krevní cévy, která prochází danou oblastí mozku.

Podle informací Reuters z roku 2022 Elon Musk vedl jednání s Thomasem Oxleyem o nějaké formě spolupráce Synchronu s Neuralinkem. Z jednání ale nic nevzešlo a později se objevily informace o tom, že do Synchronu investovali Gates s Bezosem.


Přispějte prosím na provoz webu ElonX, aby mohl nadále zůstat bez reklam. Podpořte nás pomocí služby Patreon či jinak a zařaďte se tak po bok ostatních dobrodinců, kteří už finančně přispěli. Děkujeme!

Zobrazit komentáře

  • Gates a Bezos, nesnasi Muska a delaji vse pro to, aby mel konkurenci, nebo aby jeho firmy zkrachovaly. Typicky Gates, ktery se porad chvasta ochranou planety shortuje Teslu, to asi mluvi za vse.

  • Děkuji za pěkný článek a těším se na další sadu informací

    • Fotbalový klaun a nejdražší ligový náhradník! :) Bohužel se ale neznáme.

Sdílet

Aktuální články

Internet od Starlinku začíná pronikat také na železnice, nasazení zvažují dokonce i České dráhy

Dnešní přehled novinek o síti Starlink věnujeme využití této satelitní služby na železnici. Patrně vás…

18. 5. 2024

Průběh klinické studie Neuralinku očima prvního uživatele implantátu N1, objevil se problém s elektrodovými vlákny

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek shrnující dosavadní průběh klinické studie z pohledu prvního uživatele…

16. 5. 2024

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024