Videa

Elonovinky #48: Přípravy Crew Dragonu finišují

Elonovinky jsou pravidelným videopořadem, na kterém spolupracují weby ElonX a Živě/VTM. Každý týden informuje o podnikateli Elonu Muskovi a jeho mnoha firmách – především o SpaceX a Tesle, ale také o The Boring Company, Neuralinku nebo Hyperloopu.

V dnešním dílu se podíváme na napjatě očekávanou událost – první let nové kosmické lodi Crew Dragon společnosti SpaceX. Ten byl v posledních letech mnohokrát odložen, ale teď se opravdu nachází v cílové rovince. Raketa i loď jsou připraveny a v lednu dokonce byly ozkoušeny na rampě. První demonstrační misi však komplikuje krize americké federální vlády. Kdy se tedy Crew Dragon konečně podívá do vesmíru?

Elonovinky #48: Přípravy Crew Dragonu finišují:

Předchozí epizody Elonovinek:

Zobrazit komentáře

  • Měl bych dotaz pro zdejší znalce ohledně SuperHeavyho (tak se ten booster teď jmenuje?). Ten druhý stupeň má být z oceli, ale platí to i pro ten booster? Ja nejsem žádnej odborník, ale obecně jsem o oceli v kosmickém průmyslu nic moc neslyšel.

    A ještě jedna otázka by byla, a sice jak se řeší při návratu prvního stupně Falconu9, aby ty motory nezměkly. Já chápu, že ta zvonová tryska je odolná, ale chladí se nějak, nebo z čeho je vyrobená.

    Děkuji za váš čas při případném odpovídání.

    • Musk zatím jasně nespecifikoval, jestli Super Heavy bude taky z oceli, ale osobně si myslím, že to tak bude. Z výrobního a vývojového hlediska je lepší mít celou raketu z jednoho materiálu. A uhlíkové kompozity jsou zbytečně náročný materiál, pokud máte možnost použít ocel.

      U té druhé otázky nevím, co myslíte tím změknutím motorů – jakože roztavení trysek z důvodu zahřívání při návratu do atmosféry? Pokud ano, tak ty trysky mají dostatečně vysokou odolnost, aby bez problému přečkaly teploty, kterým jsou vystaveny při průletu atmosférou. Je třeba si uvědomit, že první stupeň nedosahuje orbitálních rychlostí, a tak při vstupu do atmosféry nemá takovou rychlost jako třeba Dragon vracející se z ISS. Navíc stupeň před vstupem do hustých částí atmosféry provádí vstupní zážeh, aby snížil svou rychlost a omezil tak právě ty vznikající teploty a další nápory. Jinak trysky Merlinů jsou chlazeny regenerativně, což znamená, že studené palivo před spálením v komoře nejdříve prochází kanálky ve stěnách trysky motoru a tím ji průběžně ochlazuje.

      • Díky. A ještě mě napadlo, to že bude starship z oceli znamená že na povrchu bude tenoulinky plech jako zrcadlo, a nebo že celá nosná konstrukce bude z oceli. Myslel bych že použijí převážně třeba dural nebo hliník popřípadě titan (ten je asi moc drahý).

        • Zkusebni prototyp lodi je cely z nerezu a pokryty slabsim plechem ktery je vylesteny (taky nerez). Finalne* by se melo jednat taktez o nerez jen s tim ze vysokeho lesku docili vylestenim celeho povrchu.

          *v soucasne dobe to plati. U SX clovek nikdy nevi kdy to zmeni 😂

Sdílet

Aktuální články

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024

Střípky o Neuralinku z platformy X (6. díl)

V dalším dílu nepravidelného cyklu shrnujeme krátké zprávy související s Neuralinkem. Elon Musk v rozhovoru…

4. 5. 2024

AKTUALIZOVÁNO: Kde všude si můžete na vlastní oči prohlédnout rakety a lodě SpaceX?

Raketová technika je něco, co nás opravdu fascinuje. Dnes se proto podívame na místa, kde…

1. 5. 2024