Aktuality

Je to oficiální! BFR se bude vyrábět v Los Angeles a přípravy už jsou v plném proudu

Před měsícem vypluly na povrch informace o tom, že SpaceX plánuje pronajmout pozemky v přístavu Port of Los Angeles a vyrábět zde svou příští raketu BFR, která by v budoucnu mohla dopravit první lidi na Mars. Tehdy to bylo neoficiální a zástupci SpaceX se vyjádřili ve smyslu, že to zatím jen zvažují. Starosta města však nyní potvrdil, že SpaceX pozemky v přístavu opravdu pronajme a že tu postaví továrnu na BFR. Zároveň jsou nově k dispozici fotky z nedalekého obřího stanu, kde SpaceX začíná s přípravami nástrojů na výrobu prvního prototypu kosmické lodi.

Raketový systém BFR (Zdroj: Eric Garcetti)

Pro připomenutí, SpaceX si pronajme pozemky o rozloze 4 hektarů v přístavu Port of Los Angeles, které se nacházejí asi 35 km od centrály SpaceX v Hawthorne. Diskuze o pronájmu prý začaly už v roce 2015, kdy SpaceX pro výrobu BFR zvažovalo i další lokality. Momentálně je oblast v losangeleském přístavu opuštěná a jediným využitím je občasné natáčení scén pro rozličné filmy a seriály. SpaceX si pozemek pronajme na 10 let (s možností prodloužení o dalších 2 x 10 let) s tím, že nově je k dispozici také kompletní smlouva (PDF), která obsahuje mimo jiné cenu pronájmu: 1,38 milionů dolarů ročně.

Mapka pozemků, na kterých chce SpaceX vybudovat továrnu na výrobu rakety BFR (Zdroj: Google Maps)

SpaceX zde plánuje postavit velkou výrobní halu vysokou 32 metrů s rozlohou necelých 19 000 metrů čtverečních. Dokončení celého projektu by mělo trvat 12–18 měsíců. Zároveň se k novému pozemku přesune mořská plošina Just Read the Instructions a bude zde probíhat zpracování zachráněných Falconů, které plošina přiveze. Raketové stupně zde však nebudou připravovány na další start, jen budou přeloženy z plošiny na silniční přepravník. (Podrobnější informace o nových pozemcích najdete ve starším článku.)

Pronájem pozemků technicky vzato ještě nebyl schválen, k tomu dojde až tento týden na zasedání správců přístavu, ale vzhledem k oznámení starosty Los Angeles Erica Garcettiho nejspíš půjde jen o formalitu. SpaceX navíc pozemky už v malé míře používá – například pro rozebrání zachráněného aerodynamického krytu z mise Paz.

Aerodynamický kryt z mise Paz na novém pozemku SpaceX v losangelském přístavu (Foto: Teslarati)

SpaceX však nehodlá během výstavby nové výrobní haly zahálet, a tak už teď začíná s přípravami na výrobu prvních prototypů kosmické lodi BFR. Elon Musk i Gwynne Shotwell tvrdí, že první testy kosmické lodi začnou už v první polovině příštího roku v areálu budované rampy v jižním Texasu. Tyto odhady naznačují, že prototypy možná budou vyrobeny alespoň částečně mimo továrnu v losangeleském přístavu, neboť ta bude hotová nejdříve za rok. Dalším vodítkem je pak obří stan, který SpaceX relativně nově vztyčilo jen pár kilometrů od místa budoucí továrny na BFR.

Nástroj pro výrobu BFR ve stanu (Foto: Elon Musk)

V tomto stanu se nachází obrovský nástroj na výrobu uhlíkových kompozitů, kterým se Elon Musk nedávno pochlubil na Instagramu. Tím to však nekončí. Dva aktuální články na webu Teslarati obsahují nové fotky stanu, na kterých je vidět, že celá oblast překypuje aktivitou a hemží se pracovníky. Už teď se tu nachází další výrobní nástroje s logy firem Ascent Aerospace Coast Composites a Airtech International, které je dodaly. Původně se mělo za to, že stan poslouží jen jako dočasné skladiště, ale nyní to začíná vypadat, že zde možná proběhne i výroba některých komponentů pro první BFR a SpaceX tak nebude muset čekat na dokončení nové továrny.

Stan SpaceX v přístavu Port of Los Angeles (Foto: Teslarati)
Stan SpaceX v přístavu Port of Los Angeles (Foto: Teslarati)
Stan SpaceX v přístavu Port of Los Angeles (Foto: Teslarati)
Stan SpaceX v přístavu Port of Los Angeles (Foto: Teslarati)

Další fotky najdete v článcích na Teslarati (zde a zde).

 

Zobrazit komentáře

  • Když má spacex pozemky pouze v pronajmu, jak je reseno to ze si tam postavi halu? V pripade ukonceni pronajmu o to halu "prijdou" nebo se pletu?

    • Tak ve smlouvě je to tak, že SpaceX bude kompenzováno za provedené úpravy na pozemcích formou slevy z nájmu až do výše 44 milionů dolarů. Opravy, demolici a další úkony tedy bude platit ze svého, ale výměnou asi nebude prakticky nikdy platit nájem jako takový. :)

      Due to the improvements to the property that SpaceX plans to make, the agreement includes a base allowance of $27 million which counts against the rent. There are also additional amounts to reimburse SpaceX for any high costs for remediating contamination of the ground. Total possible allowance is $44.1 million. SpaceX must actually do the improvement work to receive the allowance.

      Smlouva: https://www.portoflosangeles.org/Board/2018/April%202018/4_19_18_Regular_Agenda_Item_3_Transmittal_1.pdf

    • Přijdou o ni, maximálně se dohodnou na kompenzaci jako "technické zhodnocení", ale to je velmi nepravděpodobné. Ostatně cena té haly nebude žádná "raketa" :) Techniku vystěhují a bude pokoj. Na druhou stranu mají to na 30let, silně pochybuji, že za 10-15let to vůbec bude k něčemu.

    • Tak to netuším, ale určitě tohle mají nějak ošetřené ve smlouvě.

Sdílet

Aktuální články

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024

Střípky o Neuralinku z platformy X (6. díl)

V dalším dílu nepravidelného cyklu shrnujeme krátké zprávy související s Neuralinkem. Elon Musk v rozhovoru…

4. 5. 2024

AKTUALIZOVÁNO: Kde všude si můžete na vlastní oči prohlédnout rakety a lodě SpaceX?

Raketová technika je něco, co nás opravdu fascinuje. Dnes se proto podívame na místa, kde…

1. 5. 2024