Aktuality

SpaceX přejmenovalo Boca Chica na Starbase a má se svou „Hvězdnou základnou“ velké plány

Elon Musk si oblíbil Texas a kromě toho, že se do tohoto amerického státu přestěhoval z Kalifornie, postupně tam koncentruje stále víc aktivit svých mnoha firem. Například u města Austin buduje automobilka Tesla obří továrnu Giga Texas a nedaleko od ní se také nedávno usídlila společnost Boring Company. Ta se zabývá stavbou tunelů a jeden zde možná časem vybuduje. U Giga Texas také roste nová továrna na výrobu uživatelských zařízení pro připojení k satelitní síti Starlink. To je ale jen jedno z několika míst v Texasu, kde SpaceX operuje. Například už od roku 2003 tato společnost pronajímá areál v McGregoru, kde probíhá všemožné testování motorů a raket SpaceX.

Stavba továrny Giga Texas (Foto: Tesla)

Nejvíce pozornosti se ale aktuálně upíná k vesničce Boca Chica v jižním Texasu, kousek od hranice s Mexikem. Zde SpaceX posledních pár let buduje rozsáhlé zázemí pro vývoj, výrobu, testování a starty kosmické lodi Starship a rakety Super Heavy. SpaceX zde postupně vykoupilo v podstatě všechny pozemky, původní obyvatelé se až na pár výjimek odstěhovali a firma nyní celou oblast přetváří k obrazu svému. Firma se dokonce nedávno rozhodla Boca Chica a okolí přejmenovat na Starbase („Hvězdná základna“). Přejmenování sice ještě není oficiální, ale Elon Musk i SpaceX toto označení už nějakou dobu veřejně používají ve svých prohlášeních. A že jde o pevný plán, aktuálně potvrdila instalace velkého podsvíceného nápisu STARBASE, který vítá všechny, kdo se rozhodnou zařízení SpaceX navštívit.

Nově nainstalovaný nápis Starbase (Foto: Cosmic Perspective)

SpaceX původně plánovalo u Boca Chica postavit tradiční rampu pro starty raket Falcon 9 a Falcon Heavy, ale nakonec došlo ke změně a firma se tu rozhodla vybudovat zařízení pro Starship. Práce na rampě začaly v roce 2014, ale pořádně se rozjely až v roce 2018. Areál SpaceX se extrémně rozrostl především v posledních dvou letech spolu s tím, jak společnost rozjela výrobu a testování rozličných prototypů Starship a Super Heavy. O jednotlivých budovách a zařízeních, které v areálu SpaceX najdete dnes, jsem podrobněji psal v tomto článku, a tak se tentokrát zaměřím spíše na budoucí plány firmy ve Starbase.

Rapidní růst Starbase v posledních dvou letech (Autor: RGV Aerial Photography)

Boca Chica je velmi izolovaná lokalita, kde v podstatě nic není, a tak SpaceX plánuje svým zaměstnancům trochu zpříjemnit život. Loni v srpnu se objevila nabídka práce pro člověka, který by Boca Chica přetvořil v „letovisko“ a kosmodrom hodný 21. století. Elon Musk později upřesnil, že nové zařízení by bylo určeno především pro zaměstnance, ale SpaceX prý umožní přístup veřejnosti, kdykoli to bude bezpečné. Celé oblasti pak bude dominovat integrační věž u orbitální rampy, která bude mít 146 metrů, a bude tak nejvyšší budovou v jižním Texasu. Sekundovat jí bude montážní hala High Bay v 3 kilometry vzdáleném výrobním areálu, která má výšku 81 metrů a na jejím vrcholku je momentálně budován prosklený bar s vyhlídkou.

Stavba orbitální rampy s integrační věží (Foto: RGV Aerial Photography)
Výstavba proskleného baru na vrcholu haly High Bay (Foto: BocaChicaGal / NASA Spaceflight)

Dalším zajímavým objektem v areálu SpaceX je restaurace, která je částečně tvořena ocasními klapkami z prototypu Starship Mk1 a údajně se jmenuje U Skákavého poníka po vzoru Pána prstenů. Restaurace i bar jsou určeny pro zaměstnance SpaceX, ale časem budou možná přístupné veřejnosti. Elon Musk také chce pořádat komunitní akce, večírky a veřejné prohlídky areálu SpaceX ve Starbase.

Restaurace U Skákavého poníka s klapkami ze Starship (Foto: Everyday Astronaut)

Pokud se vrátíme ke kosmodromu, odkud startují prototypy Starship, momentálně zde jsou dva vypouštěcí stoly pro suborbitální testy, přistávací plošina a orbitální rampa, která je zatím ve výstavbě. Celý objekt se v poslední době značně rozrostl, ale i tak je stále v zárodku. SpaceX například už od loňska plánuje vybudování druhé přistávací plošiny, která by posloužila jako záloha. To se může hodit například v případech, kdy dojde k poškození plošiny následkem neúspěšného přistání, jako tomu bylo třeba při letu Starship SN8. Oficiální plánek a informace od Federální letecké správy dále zmiňují například plány na druhou orbitální rampu s vlastní integrační věží nebo zařízení pro strukturální testy nádrží. Následující obrázek pak hezky kombinuje letecké snímky se stavebními plány:

Plány na rozšíření existující oblasti startovní rampy pro Starship ve Starbase (Autor: RGV Aerial Photography)

Společnost SpaceX také chce být co nejvíce soběstačná z hlediska získávání metanu, kyslíku, dusíku, vody a dalších látek, které jsou potřeba pro testování a starty Starship. V těchto dvou přeložených videích jste se u nás mohli už dříve dozvědět o tom, že SpaceX v Boca Chica buduje infrastrukturu pro získávání dusíku a kyslíku ze vzduchu. Oficiální dokumenty ale dále zmiňují plány na zařízení pro odsolování vody, čističku zemního plynu a zařízení na zkapalňování metanu. Zemní plyn chce SpaceX v Texasu dokonce přímo těžit. Stavba některých těchto zařízení už je v plném proudu. Výroba pohonných látek pro Starship má být časem napájena výhradně z obnovitelných zdrojů. SpaceX odkupuje větrnou energii a zároveň plánuje zvětšení vlastní solární farmy ve Starbase z 1 MW na 10 MW a její doplnění o baterie Tesla Megapack. Tento systém pak bude zajišťovat nepřerušovaný přísun elektřiny.

Stavba zařízení na výrobu kyslíku a dusíku v květnu 2021 (Foto: RGV Aerial Photography)

SpaceX do tohoto velmi chudého regionu přineslo tisíce nových pracovních míst a Starbase se má rozrůst o další tisíce obyvatel v následujících dvou letech. Elon Musk ale nezapomíná také na své sousedy, a tak se skrz svou dobročinnou nadaci rozhodl věnovat 20 milionů dolarů školám v okresu Cameron County, kde se Starbase nachází, a dalších 10 milionů daroval na revitalizaci centra nedalekého města Brownsville. Dopravu mezi Brownsville a Starbase by pak časem mohl usnadnit tunel od Boring Company.

Zobrazit komentáře

  • Plány sú to eľké a úžasné, ale všetko to môžu stopnúť environmentalisti. SpaceX má zatiaľ povolenie prevádzkovať tam Falcony, ale SuperHeavy je iná kategória.

    Boca Chica je v delte Rio Grande a je tam prírodná rezervácia. Predstavte taký obrí kozmodróm v Európe v delte Dunaja... nie, to sa nedá predstaviť.

    Na druhej strane, prírodných rezervácií je veľa a Starbase je len jedna, takže v tomto výnimočnom prípade som za to, aby príroda ustúpila medziplanetárnym letom.

    • Zrovna na toto video sem se včera díval a říkal si, že to by byl dobrý námět sem na článek. A hned ráno článek je a dokonce i video je zmíněno v komentářích... Vypadá to, že youtube algoritmus to teď nabízí docela často :D

    • V dnešní době není s DC motory už vážnější problém. Ta doba, kdy se všude používaly třífázové asynchronní motory a pro rozběh se používal přepínač hvězda-trojúhelník, je už pryč. Dnes se dá říct, že vládnou krokové DC motory, takže fungovat čistě v DC už dnes určitě lze. Potíž je asi hlavně v tom, že v podstatě všechny stroje počítají s tím, že jsou napájeny z AC soustavy a i když si většina z nich toto napětí usměrní, tak každý na jiné hodnoty. A u běžných spotřebičů, jako jsou počítače, rychlovarné konvice atp. už jim to vůbec nikdo na zakázku dělat nebude. Takže podle mě na DC ve výrobě nepřejdou, protože to bude finančně "mimo mísu", to je ten střídač k Megapacku vyjde levněji.

      • Je to takový paradox války proudů. Sice to vyhrál střídavý, ale stejnosměr je ve většině spotřebičů. Pravda každý jiné napětí.

        • Každý proud má svoje uplatnnění.

          Teslův střídavý proud je geniální v jeho schopnosti naprosto primitivně měnit voltáž díky transformátoru s neomezenou životnosti - pro přenosovou soustavu na velké vzdálenosti je prakticky nenahraditelný i v budoucnosti.

          Další věc je, že usměrnit DC z AC je také primitivní, je to pár diod a kondenzátorů. Udělat AC z DC to už není sranda, je potřeba měnič napěchovaný elektronikou. Ale dnes už je to tak levné, že jakákoliv konverze není showstopper. Typicky obyč svářecí invertor, dělá z AC->DC, pak z toho dělá vysokofrekvenční AC aby ušetřili na hmotnosti trafa a nakonec se to opět usměrňuje na svářecí DC. Případně u AC TIGu ještě znovu dělá AC. 4-násobné konverze nejsou dnes problém. Pan Tesla by se asi divil co dnes dokážeme se svářečkou z Lidlu :)

          Budoucnost DC jako rozvodů by mohla být jako 110V DC pro domy napájené FV panely s bateriemi, kdy většina PC zdrojů může jet na DC už dnes a dokonce většina elektromotorů v domácnosti jsou vlastně AC invertorové motory poháněné střídači (pračka, lednička, klima atd.). DC rozvody např v 48V jsou běžné už dnes. V USA kde mají 110V AC spotřebiče by mohli přejít solárníci na 110V DC skoro hned.

          Problém je, že 110V DC je dost nebezpečná svářečka schopná chytit 20cm oblouk a musí na to být speciální DC jističe. Taková rychlovarka by vypínačem nevypla, ale svařila by si vypínač. Ale to všechno je řešitelné kdyby se fakt chtělo. Třeba PWM vypínače/zapínače by to vyřešili.

          Stejně je sranda že si dnes koupíš dům za 5 mega a tam jsou pořád primitivní vypínače jako před 200 lety. Obyčejná Dacia je řízená 20-ti procesory ale většina domácností jede na technologii z roku 1880 :D

          • K té chytré domácnosti. Buďte rád že máte pořád ty primitivní vypínače. Já mám doma chytrou instalaci a když nám v zimě odešla řídící jednotka tak jsem si nezapl světlo ani na záchodě, nehledě na nefunkční topení. Technologie je fajn věc, ale jen když slouží.

          • Taky to tak doma máme - zatím tedy musím zaklepat, svítíme i topíme, rolety jezdí, vrata od garáže taky. Největší chybu jsem udělal v tom, že jsem to celé dělal sám (od návrhu tišťáků po řídicí SW), takže když něco není úplně OK, tak musím poslouchat ženu a její proslovy "kdyby tam byl normální vypínač...". Takže všem radím, nechte si to udělat od firmy, ať to máte na koho hodit :-). Ale pokud jde o nouzové řešení, tak topení (el. přímotopy) jdou přehodit do "hloupé" zásuvky vedle a mají své termostaty, takže bychom nezmrzli. Světla jde v omezené míře nahradit lampičkami a vrata od garáže mají paralelně k ovládání přes systém normální mechanické tlačítko.

          • Můžu se zeptat na čem jsi to stavěl? Atmel, PIC, 68HC, ESP32? Neříkej že si navrhnul i vlastní mikrokontrolér.

            Nechtěl bys být hlavní inženýr pro návrh řídicí elektroniky pro první Českou raketu která dosáhne orbity? Hledáme šikovné lidi.

          • S mikrokontroléry mám jen omezené zkušenosti, takže ta řídicí část je napsaná jako Windows Service v .NETu, běží to aktuálně na Windows Server 2019. Pro samotné ovládání je to samozřejmě zbytečný "luxus", ale ten stejný počítač slouží i jako TV (připojený TV tuner + Kodi), NAS, zkrátka počítač, co běží pořád a dá se na něj připojit ze všech ostatních počítačů, co doma máme.
            Díky za nabídku, ale v práci by Ti potvrdili, že sotva stíhám to, co mám dělat do práce. K tomu malé děti a upřímně budu raději svůj čas věnovat jim, než z mého pohledu utopickému plánu na Českou orbitální raketu.

          • A co používáš jako aktuátory? Neříkej mi že máš přímo ze serveru přes paralelní port vyvedené bináry pro relátka. Normálně by měla být sběrnice, ať už RS485, Ethernet/Wifi, a na ní pověšené aktuátory s relátky co provendou daný úkon. Něco od Papoucha?

            Vpoho, nemusíš tu vypisovat výmluvy. My stejně hledáme lidi co hledají způsoby.

          • Problém je, že málokdo to umí udělat či používat správně. Či pozná že je to udělané špatně. Ono úplně stačí že většina domácích routerů používá defaulní hesla. Doba přihlašovacích údajů admin/admin je naštěstí pryč, ale většina síťových prvků je zastaralá, děravá, nikdo to neaktualizuje a nebo už nemají ani podporu. Zvláště se to týká těch levných zařízení, které si lidi kupujou.

            Takový Ferda od vedle je většinou rád, že mu jede YouTube, na tož aby se staral o to, že má vše správně nastavené a aktualizované.

            I toho technofila to časem přestane bavit. No a pak se na internetu objevují videa z domácností pořízená kamerami z televizorů a vaše chytrá lednice těží někomu bitcoiny a vy se pak divíte nad vyúčtováním za eletřinu.

            Zlatý mechanický vypínač.

          • K chytré domácnosti můžu dodat jen mrkněte na "Love Death and Robots s02e01".
            Nemluvě o pípajících ledničkách, autech, mikrovlnkách, konvicích a pod. Jednou je někdo všechny hackne přes iot a pak se budete modlit za manuální jističe. (A pokud bude skřiňka na digitální zámek..)

          • V autě máš taky záložní karburátor kdyby ti odešlo vstřikování?
            Máš snad švihadla jako zálohu k el otevírání dveří?

            Neblbněte, auta mají několik procesorů v každých dveřích a když je to kvalitně udělané tak to funguje desítky let bez problémů. Vstřikování musí řídit vstřikování paliva 200 krát za sekundu, u dieselů ještě 5x tolik díky rozdělení dávky na několik předvstřiků.... a funguje v milionech aut každý den. Žádný armagedon se nekoná.

          • Inženýrská zásada č.1 - co tam nedáš, nemůže se pokazit.
            Murphyho zákon - cokoli se může pokazit, pokazí se v tu nejméně vhodnou dobu (topení v lednu při -20 st C je k životu celkem nepostradatelná věc).

          • Jako kdyby se ti plynový kotel nemohl podělat nebo prasknout trubka i v úplně hloupém domě že? To je fakt logika jak noha. Chytrá domácnost se dá udělat robustně a spolehlivě tak jako elektronika v letadlech. To že výrobci smart home sraček těží data z domácností přes svoje cloud servery a vyvolávají úmyslnou závislost na jejich serverech a záměrnou nekompatibilitu, to je věc druhá.

          • PS: Vždyť to sám píšete v poslední větě. Pokud člověk není odborník, nebo takového nemá v blízkých přátelích, tak se vždy musí spolehnout na informace výrobce.

            A proto KISS
            keep it simple stupid !

          • Trochu off-topic: Nic proti, ale pokud si dnes do novostavby někdo dá hořák a trubku (na něco jiného, než vodu do koupelny a kuchyně), tak je to podle mě blázen. Pro rozumně zateplený dům se taková investice oproti elektrickým přímotopům nikdy nevrátí. Kotel+komín+teplovodní rozvody jsou u běžného domu řádově ve statisících Kč, k tomu poměrně komplikovaná regulace, hluk (voda v radiátorech a trubkách, ale i elektromechanické hlavice), povinné pravidelné revize kotle a komínu. Naproti tomu elektrické přímotopy stojí maximálně malé desítky tisíc (na celý dům), v nejjednodušším případě lze použít jejich vestavěné termostaty (takže lze mít v každé místnosti jinou teplotu dle potřeby), je to plně decentralizované (až na dodávku el.energie) a roční náklady na vytápění budou navíc maximálně v jednotkách tisíc, což z velké části umaže tarif D45d pro celou domácnost. Takže návratnost "investice" bude řádově přesahovat životnost otopné soustavy. Jinak pokud se tytéž peníze vrazí do zateplení (ať podlahy, střecha, stěny, lepší okna), tak udělají mnohem větší službu.

          • Tak tím naším stabilním tempem 10000 novostaveb rodinných domů ročně bych novostavby příštích 100 let uváděl vždy jen jako zajímavost pod čarou :-D

            Většina rodinných domů pamatuje ještě Masaryka.

            Mimochodem na stabilní, nebo klesající cenu elektřiny bych si nevsadil ani zlámanou grešli !!! Uhlí končí a rozšíření jádra je ve hvězdách (ohrožena je dokonce i náhrada starých reaktorů). A ve zbytku evropy je to stejná písnička. (němci svoje jádro dokonce odstavili politickým rozhodnutím). Je nutné se přichystat na celoevropskou nouzi o levnou a stabilní elektřinu.

            Tady nejsme ve slunném Texasu. Tady je od prosince do února téměř celodenní tma, teploty pod nulou a sníh může padat i v nížinách.

          • S tím v zásadě souhlasím, určitě je jiná situace u rekonstrukcí než u novostaveb. Ale je potřeba vědět, že pokud se zvýší cena elektřiny, zvýší se i cena všech ostatních zdrojů energie (např. plyn), protože se začne vyplácet elektřinu z plynu vyrábět. Já to zase vidím tak, že elektřinu jde vyrábět tolika způsoby, že se vždycky něco najde :-). Pokud se pohádáme s Ruskem pořádně (a už jsme na seznamu nepřátel :-)), tak majitelé plynových kotlů mohou mít doma jen drahou dekoraci.... Samozřejmě nepřeji nikomu nic zlého.

          • Jenže hořák potřebuješ, výměník tepla potřebuješ a trubku taky potřebuješ.

            Smart hračky pokud by měly být stejně spolehlivé jako ty klasické spotřebiče (kvalitního původu) tak by stály dvojnásobek a autorizovaný návrh a montáž by vás přišla na stejnou sumu jako samotný hardware.

            To co se za "smart domácnost" dnes vydává je čínský shit plný backdoorů, laciných součástek, provozovaný na nevhodných, napadnutelných protokolech a namontuje vám to ideálně ukrajinský instalatér, který elektriku dělá jenom jako bočák (nic proti ukrajincům).

            Nejsem apriori proti chytrým zařízením, ale jsem realista a kvalitně provedenou smart domácnost si může dovolit milionář. To co se nabízí běžným lidem (=co si normální pracující člověk může dovolit) je nekvalitní šit.

        • Nejde o to, co je ve spotřebičích, ale co bylo výhodnější pro distribuci. Dnes už jsou na to měniče materiálově natolik dobře, že jsou i pro distribuci minimálně stejně výhodné. Předělávat infrastrukturu kvůli tomu nikdo nebude ...

          • Bohužel zatím jsou měniče pekelně celkem drahé (v 2020 v ČR, maloobchod byla cena měniče srovnatelná s cenou samotného panelu.) Samozřejmě u solární elektrárny je potřeba ještě připočítat instalaci (práci), konstrukce (kovové profily, betonové patky) a kabel (výkop, sloupy, papírování) a stejně je na celem systému nejdražší ta baterka. Neví někdo dnešní cenu statické baterky za uložení 1 kWh?

          • Možná jsem mrknul ... a mezitím to někdo vyřešil... ale jak jsou vyřešené ztráty u DC pro vedení delším než řekněme v rámci budovy/ malého areálu za současného zachování přijatelného napětí... řekněme do 1000V?

          • Jak píše LZ, trik v tom není, prostě to napětí nebude do 1000V, ale bude ve stovkách kV podobně, jako u dálkových vedení AC. Více např. zde https://oenergetice.cz/technologie/hvdc-stejnosmerny-prenos-elektricke-energie. Prakticky se to používá pro přenos elektrické energie mezi sítěmi, které nejsou navzájem synchronní, popř. jakékoliv opravdu dálkové přenosy (1000+ km), kdy nižší ztráty na vedení vyváží vyšší ztráty na polovodičových prvcích na koncích "kabelu". V tom odkazovaném článku není moc informací o tom, proč jsou ztráty na jednotku délky vedení u DC nižší, než u AC - důvodem je to, že DC proud protéká rovnoměrně celým průřezem vodiče (zatímco u AC je blíže povrchu proudová hustota vyšší) a odpadají ztráty vlivem elektromagnetické indukce.

          • Asi sem se měl vyžvejknout přesněji:

            HVDC na velké vzdálenosti - ovšem, ale to jsou veskrze point2point řešení.

            Jenže pak to musíš dostat do každého baráku... měl sem původně namysli náhradu stávající 3x230/400V AC distribuční sítě a 22kV AC. A tady by mě právě zajímal DC ekvivalent...

          • Tak o tom nevím :-). Asi aktuálně není po něčem takovém poptávka, pokud by byla, tak asi největší problém by byl s rozumným přerušováním zkratového proudu při poruše. Pro lokální distribuci by asi muselo být použito napětí +- kolem těch stávajících 200 V (jinak by musely být použité hodně tlusté vodiče) a to už vede na velké zkratové proudy a i při běžném provozu se to stávajícími vypínači nedá udělat. Takže osobně přechod na DC v běžné distribuci neočekávám :-). Je ale možné, že se časem DC protlačí jako náhrada současných sítí na 400 kV a možná i 110 kV, od 22kV dolů to zůstane střídavé (samozřejmě jen můj názor).

          • V zimě není problém, dráty používaš místo radiátoru :-)
            Fyzika funguje pořád stejně W = R*I*I
            Můžeš zvýšit napetí a tím i tloušťku a cenu izolatoru, nebo snížit odpor vodiče (lepší materiál- není, nebo tlustší a tedy dražší drát)

Sdílet

Aktuální články

Internet od Starlinku začíná pronikat také na železnice, nasazení zvažují dokonce i České dráhy

Dnešní přehled novinek o síti Starlink věnujeme využití této satelitní služby na železnici. Patrně vás…

18. 5. 2024

Průběh klinické studie Neuralinku očima prvního uživatele implantátu N1, objevil se problém s elektrodovými vlákny

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek shrnující dosavadní průběh klinické studie z pohledu prvního uživatele…

16. 5. 2024

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024