SpaceX

Elonovinky #62: Falcon Heavy má za sebou druhý start

Elonovinky jsou pravidelným videopořadem, na kterém spolupracují weby ElonX a Živě/VTM. Každý týden informuje o podnikateli Elonu Muskovi a jeho mnoha firmách – především o SpaceX a Tesle, ale také o The Boring Company, Neuralinku nebo Hyperloopu.

SpaceX minulý týden poskytlo fanouškům kosmonautiky úžasnou podívanou. Proběhl totiž teprve druhý start Falconu Heavy, nejsilnější rakety současnosti. Mise Arabsat 6A byla úspěšná a dokonce se podařilo zachránit i aerodynamické kryty, které budou vůbec poprvé použity znovu na budoucí misi.

Poznámka: Nakonec to však přeci jen nebylo tak růžové, protože až po dokončení videa se objevila zpráva, že centrální stupeň sice úspěšně přistál, ale nepodařilo se ho včas zajistit, a tak se na rozbouřeném moři převrhl a poničil.

(V případě problémů s přehráváním videa zkuste navštívit původní článek na VTM)

Předchozí epizody Elonovinek:

Zobrazit komentáře

  • Určitě existuje nějaké přijatelné vysvětlení pro to, že jsme se skutečnost, že je centrální stupeň ztracen, dozvídali postupně z neoficiálních zdrojů až za 3 dny

    • Dám Vám jedno z mnoha přijatelných vysvětlení příkladem. Dozvím se, že dodavatel mi nedodá v čas materiál, než zpoždění mého výrobku sdělím zákazníkovi, hledám řešení, prvně pro něj chci mít i nějakou nějakou dobrou zprávu, za druhé, jak mile mu řeknu, že nestihnu termín, bude mít otázky na nový termín, na důvod atd atd. Tedy, než mu zavolám, hledám alternativní řešení, zjišťuji nový termín původního dodavatele a i důvod zpoždění. To je normální profesionální přístup.
      Pokud jim tedy, něco žbluňkne po přistání do vody, není to pro lety žádný problém a tudíž ani priorita. Vypracuje se k tomu celá zpráva a pak se zveřejní. Jestli mezi tím někdo něco řekne, tak ať si řekne.
      Koho zajímá, že po vítězné jízdě monopostu F1, někdo na dálnici naboural do převážejícího kamionu, když stáj má dalších dvacet v garáži :-)

    • Je to soukromá společnost a nemá za povinnost zveřejňovat vůbec nic, kromě daňového prohlášení pro berňák.

      • A vám nevadí, že tady 3 dny provádíte oslavné tanečky a pak se ukáže, že vám někdo neřekl pravdu ?

        • Vazeny pane, nepodsunujte mi nic, co jsem nedelal, nebo nerekl. V primem prenose byl videt stupen stojici na ASDS. A kdyz sem zjistil, ze stupen nevydrzel 3metrove vlny, opravdu me to tolik neprekvapilo.
          O par prispevku nize pisete, abychom si nic nedomysleli a neobvinovali druhe. Vemte si z te vasi vety priklad, a zacnete sam u sebe. Dekuji.
          Ja se snazim psat k veci a to jak komentare, tak clanky.

          • Jirko,sa Vam čudujem,že mu to komentujete....nech si konšpiruje,tolko jeho.....apropo,ak by nepristal,tak by nedoniesli spodnu čast s merlinmi

        • Jestli tu chcete zavadet nějake konspiračni teorie. Tak tu jste špatně. Nejdřiv si zjistěte fakta než se tu začnete ohanět planýma obviněnima.

          • Pane kolego, zkuste číst co jsem psal a neargumentujte tím, co si domýšlíte - a neobviňujte druhé. Já jsem psal doraz k věci, vy místo konkrétní odpovědi útočíte na mě.Při tom k dané problematice máte ty samé informace jako já - tedy žádné.

          • Žádné lži SpaceX neoznámila a váš příspěvek skutečně jako konspirační teorie zní, takže žádný domýšlení tady nevidím... Informáce máme takové, že mise byla kompletné úspěšná, všechny tři stupně přistály, což bylo vidět na videu a nějakou dobu po přistání se stupeň převrhnul kvůli rozbouřenému moři, co je na tom tak záhadného?

        • Kdy SpaceX neřeklo pravdu? Přistání stupně bylo úspěšně a až několik hodin nebo teoreticky dnů poté došlo k jeho převrhnutí (není jasné, kdy přesně a jak se to stalo). SpaceX se to nesnažilo nijak tajit (stejně by to vyšlo najevo po příjezdu do přístavu), ale ani se nijak nehrnuli do dobrovolného oznámení neúspěchu, na čemž není nic divného. Neměli povinnost ani vydávat žádné oficiální prohlášení, takže můžeme být rádi aspoň za to, jinak bychom až do dneška byli odkázáni na nepotvrditelné spekulace.

    • To je zřejmě váš problém, protože každý normální člověk v tom nehledá nic zvláštího. Je to přece jejich svobodné rozhodnutí něco sdělit nebo nesdělit fanouškům. V tomto případě to vynesli dříve zaměstnanci a já se těším zdali se podělí o tanec na plošině nežli tak nešikovně(šikovně) spadl na plošinu místo do oceánu :-)

Sdílet

Aktuální články

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024

Střípky o Neuralinku z platformy X (6. díl)

V dalším dílu nepravidelného cyklu shrnujeme krátké zprávy související s Neuralinkem. Elon Musk v rozhovoru…

4. 5. 2024

AKTUALIZOVÁNO: Kde všude si můžete na vlastní oči prohlédnout rakety a lodě SpaceX?

Raketová technika je něco, co nás opravdu fascinuje. Dnes se proto podívame na místa, kde…

1. 5. 2024