Aktuality

Nové podrobnosti o chystaných turistických letech Crew Dragonu. Turisty bude znovu vozit také ruský Sojuz

V nedávném článku jsme si udělali celkový obrázek o plánech SpaceX na dopravu turistů na oběžnou dráhu. Od té doby se ale objevily nové podrobnosti. Nejdříve si proto uděláme souhrn všech budoucích misí Crew Dragonu, poté si představíme novinky týkající se turistických misí firmy Axiom Space a na závěr našeho článku se podíváme do Ruska a také na zpoždění firmy Boeing při vývoji pilotované lodi Starliner.

SpaceX

Firma SpaceX byla založena s tím, že její rakety v budoucnu umožní kolonizaci Marsu. Musela však uskutečnit celkem 74 startů, než byla v únoru roku 2019 na raketu Falcon 9 poprvé umístěna loď určená pro posádku. Ta se pak počátkem března vydala na bezpilotní testovací misi k ISS. Celý let dopadl na jedničku a SpaceX v přípravě pilotovaných letů mohlo pokročit dále. Musel však uběhnout více než jeden rok, než se SpaceX při svém 93. startu celkově a 85. misi Falconu 9 dočkalo. V květnu 2020 byli na palubě lodi Crew Dragon vynesené na oběžnou dráhu první lidé, jmenovitě Doug Hurley a Bob Behnken. Oba astronauté jsou již od počátku srpna zpátky na matičce Zemi a NASA společně se SpaceX pomalu ale jistě dokončují certifikační proces Crew Dragonu. SpaceX tak za necelý měsíc bude mít v rukou certifikovanou pilotovanou kosmickou loď, se kterou do budoucna plánuje dopravovat na oběžnou dráhu profesionální astronauty i civilisty.

Bob Behnken a Doug Hurley těsně před výstupem z Crew Dragonu po návratu z mise DM-2 (Foto: NASA)

Jak jsme také naznačili v nedávném článku, SpaceX chystá v nejbližších 14 měsících uskutečnit celkem 7 startů kosmické lodi Dragon pro NASA – tři lety se uskuteční s posádkou a čtyři budou nákladní. To jsou však jen vládní starty. SpaceX má v plánu na oběžnou dráhu vozit i civilisty, kteří si sami zaplatí svůj kosmický let. V seznamu budoucích misí jsou však takovéto lety oficiálně zatím pouze dva. Jeden z nich si zaplatila společnost Space Adventures a tato mise se uskuteční na přelomu let 2021/2022. Při ní Crew Dragon doveze turisty na eliptickou oběžnou dráhu Země, kde stráví přibližně 5 dní ve stavu beztíže. Druhou misi má zamluvenou firma Axiom Space a ta v říjnu 2021 zamíří přímo na Mezinárodní vesmírnou stanici, kde bude 8 dní přebývat čtveřice soukromých astronautů. Plány firmy Axiom Space jsou však veliké a neomezují se jen na jednu misi.

Astronaut Michael López-Alegría a loď Crew Dragon připojená k ISS (Zdroj: Tesmanian)

Před několika dny zveřejnil výkonný ředitel firmy Axiom Space, Mike Suffredini, několik nových informací, které se týkají budoucích letů této firmy do kosmu. Za prvé sdělil, že firma nebude do vesmíru posílat čtyři turisty v rámci jednoho startu, poletí vždy tři a s nimi profesionálně trénovaný astronaut. Platící zákazníci také podstoupí 15týdenní přípravu na svůj kosmický let, přičemž polovinu této doby stráví v Kalifornii ve firmě SpaceX a druhou polovinu v Johnsonově vesmírném středisku, kde se budou seznamovat s interiérem ISS. Pro srovnání, profesionální astronauté trénují na svůj půlroční pobyt na stanici více než rok. Nejdůležitějším sdělením však bylo, že firma do budoucna plánuje minimálně dva soukromě financované kosmické lety ročně a v současnosti má rozjednané hned čtyři starty. Dostaly označení AX-1 až AX-4. Pojdmě si tedy nové informace přiřadit k jednotlivým misím.

AX-1

Má se uskutečnit v říjnu 2021. Velitelem tohoto letu bude bývalý astronaut NASA a nynější zaměstnanec Axiomu Michael López-Alegría, který se do vesmíru podíval již čtyřikrát. Jednu misi absolvoval v lodi Sojuz a v ostatních případech se svezl na oběžnou dráhu na palubě amerického raketoplánu. Obecně se předpokládá, že cílem této mise natočení prvního celovečerního filmu ve vesmíru. Součástí posádky by měl být hollywoodský herec Tom Cruise a také režisér Doug Liman. Poslední člen posádky není znám, ale mohlo by jít například o kameramana. Cruisovu účast neoficiálně potvrdili serveru Spaceflight Now některé zdroje, ale rád bych na tomto místě zdůraznil, že se stále jedná o neoficiální informace, firma samotná tyto dohady zatím nepotvrdila a totožnost svých zákazníků tají.

Co je však již dnes jisté, je to, že se bude jednat o první čistě soukromý let na oběžnou dráhu v dějinách, jelikož mezi účastníky nebude jediný zaměstnanec kterékoliv státní kosmické agentury. Tito civilisté také za každý den pobytu na ISS zaplatí NASA přibližně 35 000 dolarů za osobu.

Režisér Doug Liman a Tom Cruise (Foto: Hollywood Reporter)

AX-2

Tento start firmy Axiom se uskuteční v roce 2022 a Axiom Space má pro tuto misi již potvrzeného jednoho zákazníka. S dalšími pěti osobami firma jedná a jde prý o velmi vážné zájemce. Stále také prý probíhají jednání, který soukromý dopravce poskytne svou raketu a kosmickou loď pro cestu na oběžnou dráhu. Není však vyloučeno, že i tuto misi vynese raketa Falcon 9, protože podle slov ředitele Axiom Space loď Starliner firmy Boeing zatím není reálnou alternativou, jelikož prostě zatím ještě neuskutečnila ani jeden pilotovaný let.

AX-3

Mise se uskuteční v roce 2022 a podle Mika Suffrediniho tuto misi s velkou pravděpodobností vynese k ISS raketa Falcon 9. Nejspíš tedy opět půjde o další misi Crew Dragonu. Tři pasažérská sedadla pro tuto misi jsou už z velké části prodána.

Start mise DM-2 (Foto: SpaceX)

AX-4

Čtvrtá mise se uskuteční začátkem roku 2023 a ani v tomto případě firma Axiom zatím definitivně nevybrala dopravce, který by posádku této mise vynesl na oběžnou dráhu. Rozhodovat se bude mezi firmami Boeing a SpaceX. Jisté však je, že jedno místo na této lodi má již zarezervován vítěz soutěže Space Hero.

Space Hero je nově oznámená reality show, která se bude vysílat v roce 2023. Vybraná skupina soutěžících podstoupí rozsáhlý trénink a bude čelit řadě výzev, které otestují jejich fyzickou, duševní či emoční sílu, tedy nezbytné vlastnosti pro každého astronauta. Vyvrcholením celé reality show pak má být epizoda vysílaná po celém světě, kde diváci z různých zemí budou moci vybrat vítěze. Ten poté na deset dní navštíví ISS a celý průběh přípravy i letu samotného bude natáčen.

Když se nad tím zamyslíte, nebylo by pěkné vidět v televizi díl, ve kterém budou soutěžící soupeřit o nejlepší výkon na simulátoru kosmické lodi Dragon? V žádném případě tak nepůjde o obdobu pořadu Space Cadets britské televize Channel 4 z roku 2005, který soutěžícím původně nasliboval cestu do vesmíru a zbytek národa se posléze bavil u televize tím, jak ze soutěžících dělají blbce.

Lodě SpaceX Crew Dragon a Boeing CST-100 Starliner (Autor: Michael Stillwell)

Tři ze čtyř nově oznámených misí firmy Axiom nemají tedy smluvně zajištěnou nosnou raketu a odpovídající kosmickou loď. Minimálně u jedné je však velmi pravděpodobné, že bude zvolen Crew Dragon, protože druhá americká pilotovaná loď Starliner není v současnosti připravena vynášet pasažéry na oběžnou dráhu. Musí si nejprve zopakovat bezpilotní testovací misi z minulého roku. Tento zkušební let je označován OFT-2 (Orbital Flight Test 2) a dle dostupných informací má proběhnout nejdříve letos v prosinci. Objevují se však oficiální náznaky, že tento termín je nerealistický. Pokud bezpilotní test Starlineru dopadne dobře, následovat by jej měla nejdříve v červnu roku 2021 první pilotovaná mise CFT (Crewed Test Flight) a po jejím skončení přijde na řadu certifikační proces. Tou dobou by SpaceX mělo mít za sebou již dvě dokončené pilotované mise (DM-2 a Crew-1). Třetí mise Crew-2 by v té době měla dokovat u ISS a firma se zároveň bude připravovat na první start s turisty.

NASA po tom všem bude mít dvě certifikované lodě schopné dopravy lidí na nízkou oběžnou dráhu a soukromí astronauté budou mít k dispozici druhou kosmickou loď, která jim bude schopna splnit jejich sny o letu do vesmíru.

Umělecká představa dokování lodi Starliner u ISS (Zdroj: Boeing)

Rusko

Na nízké oběžné dráze bude zkrátka z hlediska komerčních pilotovaných lodí v nejbližších letech velmi rušno. Velká část těchto aktivit se uskuteční pod taktovkou SpaceX, ale na své si přijdou nejen americké subjekty, nýbrž i ty ruské. Kosmická agentura Roskosmos totiž také plánuje na ISS vozit platící zákazníky ve svých osvědčených lodích Sojuz. První dva turisté by měli letět v roce 2021 ve spolupráci se společností Space Adventures, která podobné mise využívající lodě Sojuz organizovala už na začátku tohoto století. V roce 2023 pak má ruský Sojuz dopravit další dva platící turisty na ISS, přičemž v rámci této mise možná dojde k výstupu prvního civilisty do volného prostoru.

Ruská pilotovaná kosmická loď Sojuz (Foto: NASA)

Rusko navíc chce na podzim 2021 natočit první film ve vesmíru, což bude zahrnovat let na ISS. Termín je stejný jako u mise AX-1 s Tomem Cruisem, takže Rusko možná hodlá usilovat o získání tohoto zajímavého prvenství pro sebe. Nemá však jít o o žádný kasovní trhák jako v případě Cruisova počinu, cílem ruského filmu bude popularizovat vesmírné aktivity a glorifikovat profesi astronauta.

Zobrazit komentáře

  • Super článek navíc se smyslem pro humor: "Tři pasažérská sedadla pro tuto misi jsou už z velké části prodána."

    • :-), uznávám, Suffredini to mohl říct líp, ale prostě nenapsal, že jsou už prodána, tak to jinak nešlo.

  • krátkometrážní film ve vesmíru na oběžné dráze už ale byl natočen samotnými astronauty v minulosti, ne? Takže se už nemusí předhánět ani USA ani Rusko:-). Na ten název filmu si ale nevzpomenu - nicméně ten hraný film byl takový přihlouplý, dialogy prosté, takže jsem zvědavý co Cruise, kamera, režie a střih vytvoří:-)

  • Hezké shrnutí Jirko,díky.Rusové v honbě za prvenstvími již působí značně trapně.

    • Toniku, chapu tvuj pohled, asi sem zacatkem 90.let mel podobny. Ale jako zase glorifikovat kosmonautiku, na tom jejich cili vlastne neni nic spatneho,jsem rad, ze se ti clanek libil.

      • Je super, že chtějí glorifikovat profesi kosmonauta, ale toho nedocílí nějakým propagandistickým PRkem. Rusové potřebují technický úspěch a ta sláva se dostaví sama. Jak tomu bylo i za éry SSSR. Popularita kosmonautiky byla nenucená, lidi ji prostě milovali.

        • Co ti mám odpovědět :-) já ten film neplánuju, já referuju o tom, co o připravovaném snímku psali :-)

          • Co mě máš odpovědět ? Třeba to, že jsem úplně blbej, když kritizuju film na podporu kosmonautiky. Furt lepší natočit PRko o tvrdým chlapíkovi, co se nebojí letět do vesmíru, než třeba o fotbalistovi. Protože film někdy probouzí fantazii a slovy Neila deGrasse Tysona, nesmíme se bát snít a přestat snít. Ostatně pro mě to byl Star Trek, který mě přivedl k lásce ke kosmonautice. A Star Trek je přitom na milion světelných let vzdálený realitě. Takže ať ten Cruiserův film bude jakýkoliv, tak svůj účel splní. Třeba kdo ví, třeba někde inspiruje nového Muska.
            Přemýšlel jsem o své kritice (resp. předchozím komentáři) a sypu si kajícně popel na hlavu. A kdybych mohl, tak si dám sám sobě palec dolů.

          • Promin za pozdni odpoved, vsiml jsem si tveho komentare az dnes. A vubec nelituj, za sebe rikam, ja ti zase dal palec nahoru. Protoze mas pravdu. Ano, meli by propagovat sve uspechy a pokroky a prekonane prekazky. Ja zase svou odpovedi daval najevo, ze ja ten film neplanuju, ja o nem jen referuju. A cruisuv film splni nejen svuj ucel v kinech, ale za me to bude i uzasna reklama pro NASA, Spacex atd. Ti maji byt na co pysni a zaslouzi si propagaci jinymi zdroji nez obvyklymi. Cili asi se tu dost shodneme.

  • Jsem teda hodně zvědavý, co tam dokážou natočit, co by už nebylo věrně napodobeno efekty.. To tam bude Cruise v celovečerňáku sám?

    • Mě napadlo, že ten neznámý člen Cruisovy posádky, by mohl být druhý herec (herečka?). Přece jenom, režisér by měl umět držet kameru. Představuju si to natáčení ve stylu Bondova Moonrakeru, kdy výlet do kosmu je velké finále, kde hrdina zachrání svět přepnutím pár tlačítek na stanici, nebo po souboji se zloduchem ve stavu beztíže.Možností mě z fleku napadá spousta.

      • No mě napadá,že by ten třetí člen posádky mohla být žena a pro velkou mediální sledovanost natáčet sex ve vesmíru.To každého strašně zajímá a jinde než nahoře to asi dobře nenatočí.Ne že bych byl režisér,ale tohle by asi mělo velikou PR hodnotu!

        • No, tak tohle ti rovnou muzu rict, že neprojde. Tohle prostě nikdy NASA na ISS nepovolí, alespoň ne oficiálně. A mimochodem, už se jeden takový film točil, není to ve vesmíru, jen při parabolickém letu, ale jednalo se o Uranus Experiment. Před rokem bych ti na to téma doporučil přednášku, ale ta je teď kvůli autorským právům blokovaná.

          • *Přemýšlí, co bude nejvyhledávanější řetězec na Internetu návštěvníky ElonX v příštích hodinách* ;-)

      • Já ti nevím, už tak nabourají rozpočet filmu docela podstatnou částkou tím, že poletí režisér a Cruise. Vzít ještě dalšího herce, a při vší úctě k oběma, nepůjde o Infinity War anebo Endgame, aby to mělo rozpočet jako hrom.

        • MI7 měl rozpočet 175M USD, to už se dá i o 150M za let uvažovat...

    • Řekl bych, že natočí jen nějaké scény v Dragonu a na ISS, ale většina filmu se jinak bude odehrávat na Zemi.

        • To ne. Bylo už potvrzeno, že to nebude souviset s Mission Impossible.

          • Ok, dik za info, aj ked k serii MI by to pasovalo paradne.
            Tak ci tak sa tesim, ak to niekto dokaze natocit dobre tak prave oni dvaja.

  • Docela mě překvapila ta nízká ceny za pobyt na ISS. Za půl roku pobytu by dělalo zhruba 10 % ceny letenky, tak se divím, že to mají jen na 8 dnů, i když možná NASA by ani víc nedovolila s ohledem na priority stanice.

    • Moje hypotéza je, že člověk bez plného astronautického výcviku nemuze byt ve stave bez tize moc dlouho.

      • O ten stav bez tíže bych se tak nebál. Horší je pak návrat do 1g, čím delší pobyt na IS, tím větší šok. Další důvod asi bude, že vědecká část posádky nebude úplně odvázaná z turistů, že se jim tam pletou.

    • Ty ceny pochazi opravdu z oficialniho ceniku nasa, pod tou castkou je odkaz, psali sme o tom loni. Jen v tom dnesnim sem primo prebral castku ze serveru spacenews. Mrkni kdyz tak, je to mozna suchoparne cteni, ale takove nekdy ty uredni zpravy jsou. A ten cruise musi byt pro NASA obrovsky tahak, mozna navazuji na euforii prvni poloviny 80.let, kdyz se z raketoplanu mel stat taxik a vozit nahoru kdekoho.

      • Díky. No je to tak. Ale připadá mi, že by to mohli dát za symbolické jedno euro na den a vyšlo by to úplně stejně, obě částky jsou proti skutečným nákladům jak plivnutí do moře. Cituji z wikipedie:

        each person-day would cost $7.5 million

        • To je jen rozpočítaná cena za výstavbu na 20000 člověko-dní (na roky 2000-2015). Náklady na posádku v tom asi zahrnuté nejsou. Porovnáváte jabka a hrušky.

Sdílet

Aktuální články

Průběh klinické studie Neuralinku očima prvního uživatele implantátu N1, objevil se problém s elektrodovými vlákny

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek shrnující dosavadní průběh klinické studie z pohledu prvního uživatele…

16. 5. 2024

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024

Střípky o Neuralinku z platformy X (6. díl)

V dalším dílu nepravidelného cyklu shrnujeme krátké zprávy související s Neuralinkem. Elon Musk v rozhovoru…

4. 5. 2024