SpaceX

Elonovinky #84: SpaceX chystá únikový test Crew Dragonu

Elonovinky jsou pravidelným videopořadem, na kterém spolupracují weby ElonX a Živě/VTM. Každý týden informuje o podnikateli Elonu Muskovi a jeho mnoha firmách – především o SpaceX a Tesle, ale také o The Boring Company, Neuralinku nebo hyperloopu.

Dubnová nehoda Crew Dragonu sice vedla k odkladům, ale SpaceX nadále pokračuje v přípravách na dalších lety této kosmické lodi, a to hned na několika frontách. Testuje padáky, trénuje posádku, upgraduje startovní rampu a také chystá důležitý test záchranného systému Crew Dragon. Ten využívá motory SuperDraco, které v případě nehody dokážou odnést loď s posádkou do bezpečí. Než ale proběhne první let s astronauty, SpaceX potřebuje únikový systém ozkoušet během letu. Jak a kdy test proběhne? Bude při něm možné zachránit první stupeň? Který Crew Dragon bude při testu použit?

Tip: Podrobnější informace o testu únikového systému najdete ve starším článku.

(V případě problémů s přehráváním videa zkuste navštívit původní článek na VTM)

Předchozí epizody Elonovinek:

[showhide type=”elonovinky” more_text=”»Zobrazit starší epizody«” less_text=”»Skrýt starší epizody«”]

[/showhide]

Zobrazit komentáře

  • To Petr Melechin: udělejte něco s těmi politickými diskusemi zde. Přestává mě to tu bavit, chodím sem kvůli kosmonautice, ne kvůli hádkám alá novinky.cz Díky

  • To čekání je nekonečné. Těším se jak čtyřletý na Vánoce.

  • Tiež dúfam,že sa im to podarí a predbehnú Boeing.A vždy sa v diskusii nájde nejaký kok*t,ktorý len hejtuje.Že,V_A?Ak sa ti nepáči choď hejtovať niekde inde.Nikto tu na teba není zvedavý.S tvojim postojom by sme doteraz boli v jaskyniach.Tieto testy,ako tu už v diskusii povelai viacerí,sú na praktické overenie funkčnosti,od toho sú,aby sa na ostro nič nestalo.

    • Odpusťte si prosím nadávky, obzvlášť takhle hrubé. Berte to jako varování. Pokud se to bude opakovat, může následovat ban.

      • Vy by ste mali tých všadeprítomných hejterov banovať a nie ,keď ja napíšem cenzurovanú akože nadávku,ktorá tým pádom nieje nadávka.Ale ok.

        • Ono je to zvláštní, že si spousta lidí myslí, že když jen "naznačí" nadávku, tak to nadávka není. Dal jsem tam hvězdičku, takže jsem slušný? Buď chci někoho urazit a dám tam hvězdičku, a nebo někoho urazit nechci a své vyjádření přeformuluji.
          Původně hvězdičky (tečky, otazníky …) byly používány v diskuzích jako "ochrana" před automaty, které hledaly klíčová slova v diskuzích a automaticky bannovaly uživatele.
          Také používání slova cenzura není na místě. Cenzura má zabránit šíření názorů/myšlenek, nikoliv konkrétních slov. Buďme rádi, že můžeme žít bez cenzury i za cenu toho, že si občas vyslechneme názor, který se nám nelíbí.
          Uvědomme si, že sprosťák zůstane sprosťákem bez ohledu na to, kolik a jaké zástupné znaky použije. Slušný člověk se bez toho obejde.
          Omlouvám se za off-topic, ale tohle mě skoro vždycky rozčílí. Asi stárnu....

        • Můžete tam dát kolik hvězdiček chcete a nadávka to bude pořád.

          A rozhodování o tom, koho budu nebo nebudu banovat, můžete klidně nechat na mně. O to se vůbec nemusíte starat.

          • Pravdu má Majo.
            V_A píše vesměs pouze haterské příspěvky a napadá lidi v diskusi. Nechápu jak se ho někdo může zastávat. Proberte se proboha. Je takový další Peter co ničí pozitivní náladu kvůli které sem chodíme.

          • Většina z nás sem chodí kvůli pozitivní náladě-ale taky kvůli informacím. Domnívám se že odlišný názor - i když může rozladit - je v konečném důsledku přínosný. Nutí to člověka zamýšlet se nad názory oponenta a znovu přezkoumat ty vlastní. A Peter ač je většinou v opozici své názory vždy podepírá argumenty a to je super.

          • Je rozdíl mít jiný názor nebo schválně prudit a nasírat lidi a mít z toho radost. To první je OK, to druhé nikoliv. Na zahraničních fórech lidi typu V_A nebo Petera okamžitě zabanují kvůli ofenzivnímu vyjadřování. Jinak můžeš napsat cokoliv když to napíšeš slušně. Nevím proč na českých fórech by nešlo taky.

          • Už je to dost OT, ale to s tím blokováním nepohodlných uživatelů není nic čím by se měli v zahraničí dvakrát chlubit. Oni vlastně už těch veřejných diskuzí v zahraničí ani moc nemají (aby čtenáře nepostihl šok z "mikroagrese" a server nečelil žalobě za újmu na zdraví).
            Pak to končí pouličními nepokoji v amerických velkoměstech, protože "zlí zaostalí venkované" zvolili do bílého domu Donalda a městská mládež a profesoři filosofických fakult na to čumí jak puk (protože jim naprosto uchází myšlenkový svět většinového Američana). Snowflakes se jim přezdívá.

            Mimochodem vy si servítky asi taky dvakrát neberete. Znáte to s tou třískou a trámem ?

            Chápu že tohle je fanouškovské fórum, ale jindy a na jiném místě bychom se českým skepticismem měli spíš chlubit (pokud se nezvrhne v depresivní negativismus - v "blbou náladu").

    • Test který má prakticky ověřit zda to zvládne bezpečně uniknout zjístí že nedokáže a je tedy třeba pár změn. Netuším proč by se mělo vymlouvat, pro to aby se to zjistilo tyhle testy jsou...

Sdílet

Aktuální články

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024

Střípky o Neuralinku z platformy X (6. díl)

V dalším dílu nepravidelného cyklu shrnujeme krátké zprávy související s Neuralinkem. Elon Musk v rozhovoru…

4. 5. 2024

AKTUALIZOVÁNO: Kde všude si můžete na vlastní oči prohlédnout rakety a lodě SpaceX?

Raketová technika je něco, co nás opravdu fascinuje. Dnes se proto podívame na místa, kde…

1. 5. 2024