Satelitní služby pro běžné mobily budou kromě SpaceX nabízet také Apple a další firmy

V nedávném článku jste se mohli dočíst o nově ustavené spolupráci firem SpaceX a T-Mobile, díky které by měly mobilní telefony mít možnost přímo komunikovat s družicemi Starlink. Zákazníci firmy T-Mobile tak budou moci odesílat a přijímat textové zprávy i v těch nejodlehlejších oblastech, kde není žádný mobilní signál. Na první pohled se jedná o velmi zajímavý nápad, který si na svou realizaci bude muset chvíli počkat. Minimálně do doby, než SpaceX dokončí vývoj družic Starlink druhé generace, které budou pro tuto novou službu nezbytné. Nejde však v žádném případě o první vlaštovku v oboru komunikace mezi družicemi a běžnými mobilními zařízeními. Podobný produkt ale plánují také společnosti AST SpaceMobile, Lynk a možná i Apple. A právě tyto aktivity si nyní představíme blíže, protože mají vazby na SpaceX, i když jde o konkurenční projekty.

Umělecká představa družice Bluebird na oběžné dráze (Zdroj: AST SpaceMobile)

Nejprve se podíváme na plány firmy AST SpaceMobile (ASTS). Tato společnost vznikla už v roce 2017 a za svůj cíl si stanovila umožnit spojení běžných mobilních telefonů pomocí družic na oběžné dráze. Za tímto účelem se rozhodla vybudovat konstelaci tvořenou 243 družicemi. Své plány začala velmi rychle realizovat a už v roce 2019 si nechala vypustit na oběžnou dráhu družici BlueWalker 1 (6U cubesat) pomocí indické rakety PSLV. Po tomto testu se firma rozhodla nakročit dále. Už loni v červenci uzavřela dohodu s firmou SpaceX na vynesení družice BlueWalker 3, což je testovací prototyp o hmotnosti 1500 kg s rozkládací anténou s plochou 64 čtverečních metrů. Cena kontraktu nebyla oznámena, později se však ukázalo, že nepůjde o vyhrazenou misi a k vynesení družice BlueWalker 3 dojde spolu v rámci sdíleného startu. Další doplňující informace se objevily již v březnu letošního roku. Nejprve došlo k úpravě původní smlouvy o vynesení družice BlueWalker 3 a startovní termín byl posunut na letošní léto. Zároveň tehdy byla uzavřena smlouva nová, podle které vynese SpaceX prvních pět sériových družic BlueBird, které jsou nástupci prototypu BlueWalker 3. Firma ASTS také rovnou zaplatila rezervační poplatek za start další.

V květnu letošního roku získala také firma ASTS experimentální licenci, na základě které bude moci zahájit testy spojení s neupravenými mobily z území Havajských ostrovů a Texasu. Mimochodem, tyto testy budou moci probíhat denně vždy jen asi pět minut, firma je nicméně neplánuje provádět jen na území USA, hodlá při testování spolupracovat i s dalšími mobilními partnery z Japonska, Evropy, Afriky, Jižní Ameriky a Asie. Jak čas postupoval, docházelo k dalším změnám. Postupně se také ujasňoval termín startu testovací družice BlueWalker 3 a letní termín byl posléze upřesněn na počátek září. V současné době tak platí, že družice bude vynesena při sdíleném startu s družicemi Starlink v rámci mise Starlink 4-2. Do vesmíru se tedy vydá z floridské rampy LC-39A.

Raketa Falcon 9 připravená ke startu na rampě LC-39A (Foto: Richard Angle / Teslarati)

Pokud jde o prvních pět sériových družic BlueBird („Block 1“), ty by měl Falcon 9 vynést na oběžnou dráhu až koncem roku 2023. Shodou okolností ve stejnou dobu plánuje SpaceX spustit betaverzi vlastní mobilní služby ve spolupráci s T-Mobilem. V současnosti není znám termín dalších startů, které by měly dopravit do vesmíru dodatečné várky družic BlueBird. Společnost však plánuje do konce roku 2024 vynést 110 družic a do konce roku 2025 by chtěla přidat dalších 58. Dohoda se SpaceX navíc poskytuje firmě ASTS možnost objednat si do konce roku 2024 další starty. ASTS plánuje měsíčně kompletovat 6 družic. Existuje tu tedy velký potenciál několika desítek misí, nutno však brát též do úvahy, že družice BlueBird jsou navrženy tak, aby byly kompatibilní nejen s raketou Falcon 9, ale i s dalšími existujícími či plánovanými nosiči, takže koho si v budoucnu firma ASTSM vybere pro další spolupráci, je jen na ní. Ve prospěch SpaceX by v současné době mohla hovořit dostupnost nosičů, pochopitelně nízká cena a také i ochota podporovat konkurenční satelitní konstelace.

Zachycení nákladní lodi Cygnus NG-12 Alan Bean, na jejíž palubě byl i testovací náklad společnosti Lynk, listopad 2019 (Foto: NASA)

Těmito informacemi jsme probrali plány firmy AST SpaceMobile a nyní bych rád přikročil k představení plánu třetí telekomunikační firmy, se kterou SpaceX navázala spolupráci již před několika lety. Firma Lynk vznikla podobně jako společnost ASTS v roce 2017 (tehdy ještě pod názvem UbiquitiLink) a vytyčila si také podobné cíle. Zpočátku by sice chtěla zákazníkům umožnit prostřednictvím družic na oběžné dráze posílat pouze textové zprávy, ale později, s tím jak bude počet družic na orbitě narůstat, by měl systém poskytovat i hlasové a další služby. Za tímto účelem plánuje firma provozovat ve vesmíru několik tisíc družic. Své aktivity zahájila poměrně brzy. Už v červenci 2019, v rámci 18. mise nákladní lodi Dragon, byl na oběžnou dráhu dopraven první testovací balíček. Další testy poté probíhaly na palubách nákladních lodí Cygnus NG-12 (listopad 2019) a CRS-20 (březen 2020). Již tehdy dala o sobě firma vědět, když v rámci testů poslala do jednoho běžného mobilu pomoci 2G sítě textovou zprávu z Mezinárodní kosmické stanice. Poté už se společnost cítila pevnější v kramflecích a rozhodla se přikročit k vypouštění plnohodnotných testovacích družic. První z nich byla dopravena na oběžnou dráhu také na palubě nákladního Dragonu v březnu 2020 (CRS-20), ale na samostatnou pouť se vydala vypuštěním z lodi Cygnus v květnu 2020.

Zařízení firmy Lynk instalované na čele lodi Cygnus (Foto: NASA)

V květnu 2021 společnost získala povolení Federálního komunikačního úřadu (FCC) k experimentálnímu provozu malé konstelace skládající se z méně než 11 družic a hned přikročila k vypouštění prvních větších testovacích družic. Ta první, Lynk 06 (Shannon), letěla na sdílené misi SpaceX Transporter-2 v červnu roku 2021 a družice Lynk 05 (Lynk Tower 01) při misi Transporter-4 v dubnu 2022. Tím aktivity firmy Lynk samozřejmě nekončí, v současnosti kompletuje další 3 družice (Lynk Tower 02 až 04), které by se měly vydat do vesmíru v rámci mise Transporter-6 koncem tohoto roku. Dle názoru firmy by čtyři družice Lynk Tower měly umožnit zasílaní omezeného množství textových zpráv, varovných hlášení a také umožnit podporu Internetu věcí (IoT).

Družice Lynk 05 (Lynk Tower 01) v aerodynamickém krytu Falconu 9 před startem mise Transporter-4 v dubnu 2022 (Foto: SpaceX)

Do konce příštího roku by chtěla mít firma na oběžné dráze více než 50 družic a zkrátit tím maximální zpoždění komunikace způsobeného nedostatkem družic na obloze na 15–30 minut. V roce 2025 by pak chtěla dosáhnout globálního pokrytí. Za tímto účelem již do dnešní doby uzavřela dohodu se 14 společnostmi, které operují v 35 zemích a více než 30 dalších dohod s operátory, v rámci kterých chce testovat výkon svých družic. Vše je tedy na dobré cestě a osobně si myslím, že firemní úsilí může být korunováno úspěchem.

Na 7. září plánuje Apple prezentaci Far Out, jejíž vesmírná tematika nahrává šuškandě o satelitním iPhonu (Zdroj: Apple)

Konkurence ale bude tuhá, protože kromě společností SpaceX, AST SpaceMobile a Lynk se do arény zřejmě chystá také velikán Apple. O něm se šušká, že možná už v září představí iPhone, který bude schopný komunikovat se stávající satelitní konstelací Globalstar. Všechny zmíněné firmy tedy připravují služby pro přímou komunikaci mezi družicemi a běžnými mobily, avšak každá z nich k tomu přistupuje trochu jinak z hlediska použitých technologií a vysílacích pásem, což má vliv na parametry služby a také schvalovací proces ze strany regulačních úřadů. Například Apple údajně hodlá satelitní službu nabízet primárně pro komunikaci v nouzových situací (například když se někdo zraní nebo ztratí v oblasti bez mobilního signálu). Navíc využití existující satelitní sítě Globalstar by prý mělo znamenat, že Apple na rozdíl třeba od SpaceX nebude potřebovat žádné dodatečné povolení pro spuštění satelitní služby.


Přispějte prosím na provoz webu ElonX, aby mohl nadále zůstat bez reklam. Podpořte nás pomocí služby Patreon či jinak a zařaďte se tak po bok ostatních dobrodinců, kteří už finančně přispěli. Děkujeme!

Jiří Hadač



Mohlo by se vám líbit...

Odebírat komentáře
Nastavit upozorňování na
guest

6 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlepší
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
PetrV

Díky za článek.
Patenty má firma https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lynk_Global a její CEO Charles Miller, mimochodem spoluzakladatel f. Nanoracs. https://lynk.world/charles-miller
Spojením se starlinkem ziskají datové toky přes starlink.
Míří to také na internet věcí.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Internet_of_things
Což jsou mimochodem i EV Tesla.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem PetrV
Mozes

Pěkný. Jen ty hrubky.

Petr Melechin

Pokud budete konkrétnější, rád je opravím.

TritonJ

5. odstavec: Těmito informacemi jsme probraly

Petr Melechin

Opraveno, díky.