SpaceX

Elonovinky #85: Nová verze Starship z nerezové oceli

Elonovinky jsou pravidelným videopořadem, na kterém spolupracují weby ElonX a Živě/VTM. Každý týden informuje o podnikateli Elonu Muskovi a jeho mnoha projektech – především o SpaceX a Tesle, ale také o The Boring Company, Neuralinku, OpenAI nebo hyperloopu.

Elon Musk minulý víkend veřejně představil novou verzi raketového systému Starship, který se dříve nazýval BFR. Největší a nejsilnější raketa v historii má jiný počet motorů, odlišné stabilizační plochy a především je vyráběna z oceli místo uhlíkových kompozitů. První prototyp je právě teď dokončován v Texasu a již za pár týdnů by se měl vydat na zkušební let. Co všechno o nové podobě Starship víme?

Tip: Mnohem podrobnější informace o raketě Starship najdete v našem souhrnném článku.

(V případě problémů s přehráváním videa zkuste navštívit původní článek na VTM)

Předchozí epizody Elonovinek:

[showhide type=”elonovinky” more_text=”»Zobrazit starší epizody«” less_text=”»Skrýt starší epizody«”]

[/showhide]

Zobrazit komentáře

  • Aj ja im držím palce, ale najväčší problém vidím v tomto koncepte v pristávaní na Mesiaci alebo Marse. Bez vybudovanej pristávacej plošiny pristáť vertikálne s takým kolosom na neznámom povrch vidím ako takmer nemožné. Ako chcú eliminovať prípadné prevrátenie rakety, keď pristanú na nespevnený povrch?

    • Musk akorát řekl, že přechod ze tří nohou na šest pomůže právě při přistávání na nerovném povrchu.

      • Skutočne nechcem byť skeptik. Berte môj príspevok, že len nahlas rozmýšľam a zaujímal by ma názor tejto komunity na pristátie na Mesiaci či Marse. Snáď im to výjde, ale ten nerovný povrch nemôže byť príliš nerovný aby sa tak vysoká raketa neprevrátila. Dôležitá je aj pevnosť povrchu. Pri tej tonáži s ktorou by mala pristávať (aj keď gravitácia Mesiac je len šestinová oproti Zemi) sa kľudne môže zaboriť do geologicky neprebádaného povrchu. Tá raketa je šialený obor :-) Osobne by som tam radšej dal postaviť pristávaciu plošinu (ale ako ?) ako riskovať, že mi tam Starship ostane na bruchu aj s astronautmi.

        • Vzhledem k tomu, že budou moci pomocí SS dostat k Měsíci 100 tun nákladu, který nemusí cestovat dlouhé týdny/měsíce v kosmickém prostoru na vlastní pohon, tak mám dojem, že problém výběru správného místa poro přistání nebude až tak složitý. Prostě tam nejdříve dopraví spoustu automatů a sond a propátrají lokality. Když se jich několik pokazí, nevadí. Cesty jsou/budou tak levné, že to nebude problém.

          • Podle mne máš pravdu v tom ze by to neměl být problém! Vždyť právě kvůli tomu spolupracují s NASA!a když to nevědí oni, tak už nikdo

  • Pekné zhrnutie, tak dúfajme, že tie teoretické termíny letov nebudú veľmi prehnané. F9 a FH dláždia cestu Starship, len to riadenie v atmosf. a konečné naklápanie pri pristáti bude asi novinkou.

    • Paradoxně je to naopak ! Společného budou ty rakety mít akorát část přistávacího manévru (a možná ještě zkušenosti s větším počtem motorů-trysek na prvním stupni). Jinak jde kompletně o zcela jiné stroje !

      Palivo, cyklus motoru, materiál rakety, velikost a tah (nepodceňovat - u raket "kvantita" zásadně mění i "kvalitu"), záchrana 2. stupně, respektive lodi (ala raketoplán) bude zcela nové a odlišné od Falconů.

      Nechci zlehčovat úspěchy SpaceX (držím jim palce), ale mít úspěch s "benzinovou fábií" ještě nic neříká o složitosti výroby kamionového tahače s naftovým motorem. A to ještě ten tahač chcete naučit tankovat plnou nádrž za jízdy pomocí jiného tahače.

Sdílet

Aktuální články

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024

Střípky o Neuralinku z platformy X (6. díl)

V dalším dílu nepravidelného cyklu shrnujeme krátké zprávy související s Neuralinkem. Elon Musk v rozhovoru…

4. 5. 2024

AKTUALIZOVÁNO: Kde všude si můžete na vlastní oči prohlédnout rakety a lodě SpaceX?

Raketová technika je něco, co nás opravdu fascinuje. Dnes se proto podívame na místa, kde…

1. 5. 2024