Elonovinky

Elonovinky #115: Testování Starship SN4 jede jako po másle

Elonovinky jsou pravidelným videopořadem, na kterém spolupracují weby ElonX a Živě/VTM. Každý týden informuje o podnikateli Elonu Muskovi a jeho mnoha projektech – především o SpaceX a Tesle, ale také o The Boring Company, Neuralinku, OpenAI nebo hyperloopu.

Starship SN4 je další v řadě prototypů kosmické lodi SpaceX, které společnost využívá k testování výrobních procesů a k ověření konstrukčních rozhodnutí. SN4 byl vyroben v Boca Chica v Texasu a od konce dubna už prošel mnoha testy. Všechny předchozí prototypy Starship byly zničeny při kryogenní tlakové zkoušce, ale SN4 ji přečkal bez úhony a jako první pak absolvoval hned několik zážehů motoru Raptor. Brzy by měl následovat také první krátký let.

(V případě problémů s přehráváním videa zkuste navštívit původní článek na VTM)

Předchozí epizody Elonovinek:

[showhide type=”elonovinky” more_text=”»Zobrazit starší epizody«” less_text=”»Skrýt starší epizody«”]

[/showhide]

Zobrazit komentáře

  • Neviem či sa plánovanému tlaku vôbec priblížili ale ak nechcú odpísať desať kúskov a aspoň hopnúť do 150m tak sa nečudujem, že už na tlak tak veľmi netlačia a postačí im aj polovičný. Už to začalo byť nepríjemné, hlavne zlý postup pri tlakovaní bol prinajmenšom zvláštny, akoby tam Elon stál a tlačil na gombík čo to dá, ešte! ešte! :D

    • Otestovali 7,5 baru. Provozní má být 6 barů. Vydržet to má 8,4 baru (bezpečnostní rezerva).

  • Vyvoj jde strasne rychle, sotva takove video vydate uz nemusi byt aktualni napriklad starship nohy jiz nemaji byt uvnitr jako u SN4 ale venku jako na renderu pro pristani na mesici. Super heavy nohy se aktualne spekuluji ze budou mit stejny design jako pouziva falcon viz patch k startu dm-2. Cim si muzem byt jisti ze se to jeste mnohokrat zmeni.

      • Max. tlaková skúška ak vôbec niečo, povolenie majú od 9 ráno na testy miestneho času a stále sa len okolo Starship motajú plošiny. Aktuálne sú pri experimentálnom elektrickom aktauátore ktorý v poledných dňoch po 7,5 bar skúške pribudol.

  • Kdyby jelo jako po másle, tak by nebyly odklady např. nyní SF apod. Testování SN4 jede, ale ne po másle. Možná už to brzdí výrobu.

    • Po másle to nie je určite. Skôr si myslím ako odklady, ak niečo brzdí výrobu, tak je to neustály stavebný ruch. Teraz majú voľnú polovicu HB čo by už mohli stackovať SN6 tak montujú ďalší výťah. V poslednej dobe presúvali výrobu prstencov, predlžovali "stano haly" , robili betonáže v okolí hál a stále aj robia. Zasa na rampe robili nový násyp a úpravu terénu medzi pristávacou plochou a testovacou lavicou. Na odklady testov by som to nezvaľoval, aj tak stále nemajú povolenie pre skok SN4 do 150m, ktorý ak bude tak bude najskôr po 20. 5. 2020. Aké odklady spôsobili zlyhania SN1 a SN3 predným je už irelevantné. SN4 pechádza testovaním relatívne hladko.

  • Hezké video jen škoda toho, že zdroj videa má stále technické problémy. Dneska se spustilo video současně se zvukem reklamy. Navíc začátek neskutečně trhaný a až někde v polovině se to srovnalo. Nechápu neschopnost programátorů vyřešit problémy jejich přehrávačů.

    • Ale reklamy před videem a reklama za videem se přehrávají v pořádku. Mimochodem idnes jednu dobu dávala před reklamu už 3 vide + 1 - 2 za video. Výsledek se dostavil a museli reagovat. Ono nic se nemá přehánět. :D

      • A pak maji tu drzost stezovat si na to, ze lidi pouzivaji adblock. Prohlizet web bez adblocku a noscriptu uz je dneska utrpeni i kdyz clovek nema pomalou linku.

      • Právě že ne, reklama se nepřehrála, ale její zvuk byl na pozadí videa. Neskutečné.

        • Stejná zkušenost... Skoro jsem neslyšel, přes ten randal z reklamy, co říkají na začátku videa.

Sdílet

Aktuální články

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024

Střípky o Neuralinku z platformy X (6. díl)

V dalším dílu nepravidelného cyklu shrnujeme krátké zprávy související s Neuralinkem. Elon Musk v rozhovoru…

4. 5. 2024

AKTUALIZOVÁNO: Kde všude si můžete na vlastní oči prohlédnout rakety a lodě SpaceX?

Raketová technika je něco, co nás opravdu fascinuje. Dnes se proto podívame na místa, kde…

1. 5. 2024