SpaceX

Elonovinky #123: Budování sítě Starlink pokračuje, brzy začne beta testování

Elonovinky jsou pravidelným videopořadem, na kterém spolupracují weby ElonX a Živě/VTM. Každý týden informuje o podnikateli Elonu Muskovi a jeho mnoha projektech – především o SpaceX a Tesle, ale také o The Boring Company, Neuralinku, OpenAI nebo hyperloopu.

SpaceX v první polovině roku 2020 stihlo i přes zuřící pandemii provést 11 startů rakety Falcon 9. Sedm z nich přitom představovaly mise s družicemi pro vlastní megakonstelaci Starlink. Společnost Elona Muska už vynesla dostatek satelitů, aby brzy mohlo začít beta testování internetového připojení, které má Starlink zajišťovat. Firma navíc pokračuje ve snižování viditelnosti družic na obloze a rovnou chystá druhou generaci Starlinku, kterou bude tvořit ještě více satelitů.

(V případě problémů s přehráváním videa zkuste navštívit původní článek na VTM)

Předchozí epizody Elonovinek:

[showhide type=”elonovinky” more_text=”»Zobrazit starší epizody«” less_text=”»Skrýt starší epizody«”]

[/showhide]

Zobrazit komentáře

  • Prosím vas vysvětlit, jestli bude v budoucnu stále reálné a bezpečné startovat ze Země, když bude na obloze řádově desítky/statisíce satelitů i od jiných společností a států? Zabýval se někdo maximální kapacitou tam nahoře v jednotlivých hladinách... Nebo to je tak velká plocha a vrstev, ze to bude OK. Jak pak hledají rakety okno a kdo komu se bude přizpůsobovat... Jestli raketa bude kličkovat? díky. A až to bude všechno samovolně padat na konci životnosti?

    • Samozrejme ze to problem je, a bude jeste vetsi. Uz ted prohlasil Peter Beck z Rocket Labu, ze pri startu musi raketu protahnout jak jehlu skrz sit starlink satelitu a to dava znacne restrikce na startovaci okno.

    • Je to tak obrovská plocha, navíc násobená množstvím hladin. Na konci životnosti shoří v atmosféře. Buď relativně rychle řízeně nebo pomaleji samovolně (v případě kdyby přestala fungovat úplně).

      • pokud všichni budou chtít byt co nejblíže Zemi, tak těch hladin je méně a méně. Ostatně v jakém rozptylu a jak přesná je ta hladina?

        • To sice ano, ale také čím bližší dráha zemi, tím rychlejší samovolná deorbitace.

    • I v pripade ze by bylo vypusteno vsech 13000 satelitu tak nad celou ceskou republikou budou v jednu chvili jen dva. Ty satelity jsou velke jak pinpongovy stul. Nahore je spousta mista. Navic je to 3d prostor a ne plocha.

      • No jasně, ale u 13tis to nezůstane jen u Elona, pak konkurence v USA a další velmoce, když si představím rychlost jakou letí tak to bude pěkný chaos, ne?

        • ani ne ony jsou ty drahy zname a denne kontrolovane radarem. V USA na to maji nejakou organizaci ktera drahy hlida a tydny dopredu hlasi moznosti priblizeni (ale vsadim se ze ostatni velmoci takove organizace maji take). ISS provadi nejaky uhybny manevr tusim dvakrat za rok. staci zmena drahy o centimetry za sekundu s dostatecnym predstihem a ve vysledku se v dalsim obehu dostanete o kilometry bokem.

          zkuste si zahrat kerbal space program. uvidite jak je tezke se na obezne draze potkat ;)

          EDIT: jinak uz ted se hlidaji stovky tisic ruznych ulomku, zbytku raket a starych satelitu. 10k dalsich neni nic

          EDIT2: tak jsem to pro vas nasel NASA momentalne eviduje pul milionu ruznych objektu na obezne draze monituruje je NASA a Department of Defense https://www.nasa.gov/mission_pages/station/news/orbital_debris.html

          • bylo by fér napsat že v roce 2009 se srazila jedna z družic Iridium a nefunkční ruský satelit Kosmos-2251.

            Takže srážky ve vesmíru nejen možné jsou, ale dokonce už proběhly (letos v lednu to bylo velmi těsné - dvě nefunkční družice se přiblížily na vzdálenost cca 30 metrů).

            Ono když někdo napíše že nahoře je spousta místa, tak musí v druhé větě doplnit že družice se pohybují několik kilometrů za sekundu, oběhnou zemi 20x za den, oběžná dráha není nikdy dokonalá kružnice a na družice na LEO působí zbytky atmosféry, tlak slunečního záření a lokální gravitační anomálie samotné Země.

            Řádové zvýšení počtu družic je rozhodně důvod aby státy a firmy sedly za stůl a přijaly skutečně závazná pravidla pro chování družic na oběžné dráze. Zatím to bylo všechno řešené podle gentlemanských dohod kdy si myslíte že ten druhý ví že by měl uhnout...

          • Tohle se tu už jednou rozebíralo. Tedy ne tato srážka, ale o pravidlech, která by tam nahoře měla platit. Shrnu tu diskuzi v několika bodech podle toho, co si pamatuji:

            • nepsané pravidlo stanoví, že se vyhýbá ten, kdo má možnost manévrování
            • operátoři družic dostávají informace nezaručenou cestou, není žádné potvrzování o přijetí nebo souhlasu s řešením
            • operátoři družic v podstatě manuálně mění parametry dráhy
            • některé země mají nebo budují vlastní systém aka NORAD
            • automatické řízení je v podstatě technicky realizovatelné
            • co s pravidly, pokud jde o vojenské nebo jinak strategické družice ?
          • Z těch vět jasně ale plyne, že není žádné pravidlo, žádný postup a nic, co by někoho zavazovalo něco udělat.

  • Je někde online dostupný ten pohled na kosmické objekty v animaci, jako je na konci videa a nebo je to jen animace pro film ?

  • Skvělé video.
    Chtěl bych se zeptat na zdroj toho vyhodnocení dopadu nové clony na jas satelitu. Zajímaly by mě detaily jak moc klesl jas.

      • Takže, zatím co se to ve videu tvrdí jako fakt, tady to je jen vyjádření SpX. Visorsat zatím není na definitivní dráze, takže jaké srovnání ?

        • No, nezapomínej, že součástí těch změn nebyl jen visor, ale i změna chování družice na parkovací i pracovní dráze. Takže už něco prohlásit můžeš. A toto byla softwarová změna. Takže implementovatelná do všech družic.

Sdílet

Aktuální články

Neuralink zveřejnil shrnutí dosavadního průběhu klinické studie PRIME

Neuralink na svém blogu zveřejnil příspěvek, ve kterém shrnuje aktuality kolem své první klinické studie.…

12. 5. 2024

SpaceX představilo nový skafandr pro výstupy do volného prostoru, bude poprvé použit na misi Polaris Dawn

Veřejnosti byl představen nový skafandr SpaceX určený k výstupům do volného prostoru, který bude poprvé…

11. 5. 2024

První uživatel neurálního rozhraní Neuralinku zveřejnil své další plány, chce být o dost otevřenější

Noland Arbaugh, první lidský uživatel neurálního rozhraní Neuralinku, se nedávno na X podělil o své…

6. 5. 2024

Starlink si na paluby lodí instalují další námořní společnosti a dokonce i velký rival Elona Muska

Řady uživatelů sítě Starlink se stále rozrůstají a my se dnes vrátíme na mořskou hladinu.…

5. 5. 2024

Střípky o Neuralinku z platformy X (6. díl)

V dalším dílu nepravidelného cyklu shrnujeme krátké zprávy související s Neuralinkem. Elon Musk v rozhovoru…

4. 5. 2024

AKTUALIZOVÁNO: Kde všude si můžete na vlastní oči prohlédnout rakety a lodě SpaceX?

Raketová technika je něco, co nás opravdu fascinuje. Dnes se proto podívame na místa, kde…

1. 5. 2024