Mise Starlink v1-7

<< Informace Články Aktuálně Fotky Videa >>

Základní informace

  • Datum startu: 4. 6. 2020 03:25 SELČ
  • Startovní okno: Okamžité (Co je to startovní okno)
  • Stav: Mise byla úspěšná
  • Statický zážeh: Proběhl 13. 5. 2020 v 16:00 SELČ (Co je to statický zážeh)
  • Primární náklad: Dalších 60 družic pro satelitní konstelaci Starlink
  • Hmotnost nákladu: Každý satelit Starlinku má hmotnost 260 kg, takže celková hmotnost nákladu je minimálně 15 600 kg
  • Raketa: Falcon 9 v1.2 Block 5 (již použitý první stupeň B1049.5)
  • Cíl: Nízká oběžná dráha Země
  • Výsledná orbita: 212 km x 366 km x 53°
  • Startovní rampa: SLC-40 (Cape Canaveral Air Force Station, Mys Canaveral, Florida)
  • Pokus o přistání stupně: Úspěšný, na mořské plošině JRTI
  • Pokus o zachycení krytu: Do přístavu byla dovezena jedna nepoškozená polovina a jedna poničená
  • Press kit ke stažení zde (neoficiální)

Podrobnosti a zajímavosti

  • Osmá mise s družicemi pro konstelaci Starlink, která má nabídnout rychlé internetové připojení s téměř globálním pokrytím.
  • Každá družice má hmotnost 260 kg a obsahuje čtyři fázové antény a dvě parabolické. Konstrukce satelitů je navržena tak, aby všechny komponenty při deorbitaci kompletně shořely. Pohon družic zajišťuje elektrický Hallův motor využívající krypton místo běžnějšího xenonu.
  • Na této misi letěl jeden satelit vybavený sluneční clonou, která je vyrobená ze speciální tmavé pěny. Ta propouští rádiové vlny, aby neblokovala signál fázových antén, ale brání odrazům slunečního světla od nich. To má snížit jasnost družic Starlink na obloze. Na příští misi by už měly být clonou vybaveny všechny satelity.
  • Na této misi letěl již použitý první stupeň B1049.5, pro který to byl již pátý start. Po úspěšném přistání se stupeň stal prvním, který přistál již pětkrát.
  • SpaceX se při této misi opět pokusilo o záchranu obou polovin aerodynamického krytu, který byl nově vyrobený. Lodě Ms. Chief a Ms. Tree se nacházely v Atlantiku, přibližně 715 km od startovní rampy. Není však jasné, jestli se SpaceX kryty pokoušelo chytit do sítě, nebo je záměrně nechalo jen přistát do vody kvůli rozbouřenému moři. Do přístavu byla dovezena jedna nepoškozená polovina krytu a jedna poničená.
  • Přistání prvního stupně Falconu 9 mělo původně proběhnout na plovoucí plošině Of Course I Still Love You, ale po odkladu startu kvůli misi DM-2 byla v novém termínu nasazena plošina Just Read the Instructions, pro kterou toto byla první mise od přestěhování na Floridu. Plošina byla naposledy použita při misi Iridium-8 v lednu 2019. JRTI byla umístěna v Atlantiku ve vzdálenosti 629 km od místa startu.
  • V rámci první fáze budování sítě Starlink má být umístěno 1584 satelitů na orbitu ve výšce 550 km se sklonem 53°. Celkově bude výslednou konstelaci tvořit 11 943 satelitů. Polovinu z nich musí SpaceX vynést do roku 2024 a zbytek do listopadu 2027, jinak bude moci provozovat pouze ty, které se do té doby podařilo do vesmíru vynést.
  • Již vynesené satelity Starlink, jejich pozice na oběžné dráze a pokrytí zemského povrchu, si můžete zobrazit na webu stuffin.space.
  • Vývoj data startu: 7. května 2020 → 18. května 2020 → 17. května 2020 → 18. května 2020 → 19. května 2020 → 2. června 2020 → 3. června 2020 → 4. června 2020

Související články

Aktuální informace

Fotky

Videa

Oficiální přenos SpaceX:

Česky komentovaný přenos od Kosmonautix.cz:

Přistání prvního stupně:

Návrat JRTI do přístavu:

Odvoz prvního stupně z přístavu:

Odhození aerodynamického krytu:

Petr Melechin
Latest posts by Petr Melechin (see all)



Mohlo by se vám líbit...

Odebírat komentáře
Nastavit upozorňování na
guest

14 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlepší
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
MilAN

Myslím, že vzhledem ke geometrii a osvětlení, poměrně malé výšce na jihu a úplňku Měsíce jsi měl spíš štěstí, že jsi vůbec něco zahlédl. Ať už by byla orientace panelů jakákoliv

Ivo Janáček

Já jsem to viděl taky a taky jen jeden bod, takže těžko říct jak to vlastně bylo. Ale taky mě to docela překvapilo, čekal jsem vláček a ono nic.

MilAN

Já jsem bral ten první průlet. Ternhle dtuhý je hodně proti Slunci – v téhle výšce, kde procházela dráha. Takže se na panely díváme z druhé , neosvětlené strany. A navíc , obloha osvětlená z jedné strany Sluncem nízko pod obzorem, a z druhé strany úplňkem. To nejsou dobré podmínky.

MilAN

Ta poloha není nejhorší- pro oba proudy. Jen to křížení bude ve stínu – pro 7 už a pro 5 ještě. Vzdálenosti i směr nasvícení není špatný. A Měsíc už není takový strašák.

Petr E.

Tentokrát byl detailně vidět celý proces vypouštění satelitů. Velice zajímavé!

Evzenj

Obecne – o kolik mohou posunout start, nez se jim ohreje podchlazene palivo? 10 min? 30min? 60min?

panTau164

se chci jenom zeptat: si tedy špatně pamatuji start rakety (nevím jestli SX), ale odpočet se zastavil několik minut před koncem…. po chvíli se přidali nějaké minuty a odpočet pokračoval a raketa odstartovala…. to je možné u jiného paliva ? tuhého ? Co to mohlo být za raketu? Díky

bohyn

Ze by se pridavali bezne pridavaly minuty to ne, ale treba Delta IV nebo Atlas V zastavuje odpocet nekolikrat, treba kdyz ceka na hlasovani a povel “Go/No go”
Tady jsou rozepsany jednotlive kroky v prubehu odpoctu
https://spaceflight101.com/delta-iv-heavy-countdown-timeline/
https://spaceflight101.com/atlas-countdown-timeline/
https://spaceflight101.com/falcon-9-ft-countdown-timeline/

Mr. G

Je nejake info o tom, ci je Octagrabber na JRTI uz funkcny ?

Kamil

K zajímavostem mise také patří, že vypuštěním této šedesátky bude překonán roční rekord v počtu vypuštěných satelitů. Ten padl loni, kdy jich bylo 459, což je asi 3x tolik, co byl průměr za posledních 50 let. A v roce 2020 tento počet padne už v červnu. Tyto satelity budou mít číslo 412 až 471 (zhruba, pokud se to ještě nezmění).
I tento rekord je důkazem, že rok 2020 je výjimečný a přelomový a že začíná nová éra kosmonautiky.

Kamil

Bez Starlinků by byla letošní sezóna mrtvá. Možná příležitost vypouštění urychlit, ale zatím to nevypadá na dva starty měsíčně